”Hör inte hemma någonstans”

Norska skidskyttarna kritiska till skandalen i Holmenkollen

Av: Jacob Larsson, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖSTERSUND. Holmenkollens femmil skakas av ännu en fylleskandal.

Nu slår de norska skidskyttarna tillbaka.

– Det hör inte hemma någonstans, säger Vetle Sjåstad Christiansen till Sportbladet.

Fjolårssäsongens femmil i Holmenkollen blev skandalomsusad.

Upplopp och fylla förstörde festen, varför årets arrangemang tidigarelades med flera timmar och startade under förmiddagen.

Men det blev samma visa i år igen – polisen fick ingripa i vad som norska medier sade vara ”ett storslagsmål” och en tonåring ska, enligt rapporter, ha skadat sig allvarligt efter att ha fallit 20–25 meter från en bro.

”Har blivit en undanflykt”

Incidenter som får de norska skidskyttarna att tröttna.

– Fylledumheter. Det är ju lite så att Holmenkollens femmil har blivit en undanflykt för att dra på fest och dricka öl. Det är inte så det ska vara. Visst är det roligt att folk är på bra humör och tar en öl eller två, men när det blir slagsmål så hör det ju inte hemma någonstans, varken på en idrottsarena eller hemma på byn, säger Vetle Sjåstad Christiansen.

Vad känner du som norrman när du får höra detta?

– Man skäms ju. Det är inte så man ska uppträda och särskilt inte när det sänds på miljoner tv-apparater runt om i landet.

”Tydligen inte blivit bättre”

Inte heller Tarjei Bö såg särskilt stolt ut när han fick reda på vad som inträffat.

– Det var väl samma i fjol. De skulle väl skärpa till sig i år, men tydligen har det inte blivit bättre, säger 30-åringen.

De båda norrmännen slutade på 13:e (Bö) och 31:a (Christiansen) plats, men fick se landsmannen, tillika Bös yngre bror – suveränen Johannes Thingnes Bö, ta hem ännu ett norskt guld.

Sebastian Samuelsson blev bäste svensk på 29:e plats. Jesper Nelin blev 41:a.

Fredrik Lindström (66), tillbaka efter körtelfeber, och Peppe Femling (86) hade det tungt och slutade på blygsamma placeringar.

Publicerad:

LÄS VIDARE