Laget får kritik efter moskéattacken

Kritik mot Christchurchs rugbylag

Av: TT

Publicerad:
Christchurch Crusaders, här representerat av mittfältaren Ryan Crotty (i rött) 2010, har fått kritik för sitt namn och sin show före varje hemmamatch.
Foto: Wayne Drought/NZPA/AP/TT
Christchurch Crusaders, här representerat av mittfältaren Ryan Crotty (i rött) 2010, har fått kritik för sitt namn och sin show före varje hemmamatch.

Terrorattentatet i Christchurch har satt en hel värld i chock. Och nu har reaktionerna nått rugbyn. Röster höjs för att stadens rugbylag ska byta namn och image. Christchurch Crusaders kan väcka anstöt, säger kritikerna.

Crusaders betyder korsfarare och inför varje hemmamatch får rugbypubliken se en uppvisning där ryttare med lansar och hjälmar på bästa Ivanhoe-manér låtsasslåss. Allt som en leksam hyllning till de kristna krigare som slogs mot kyrkans fiender, inte sällan muslimer.

En hyllning som väcker anstöt i en stad där 50 personer dödats i attentat mot moskéer.

– Jag skulle ljuga om jag påstod att vi inte diskuterat frågan, säger lagets vd Colin Mansbridge till nyhetsbolaget Newshub.

”Vårt korståg är ett för fred”

Efter att kritiken vuxit under helgen, främst på internet och i flera tv-inslag i Nya Zeeland, har laget svarat med ett pressmeddelande sent på söndagskvällen, lokal tid.

"För oss är Crusaders en spegling av kämpainställningen vårt samhälle har. Det vi står för är motsatsen till det som hände i Christchurch i fredags. Vårt korståg är ett för fred, enande, och inkluderande", skriver laget i ett pressmeddelande.

Christchurch Crusaders är Nya Zeelands mest framgångsrika rugbylag i den moderna eran. Sedan den nya proffsligan infördes 1996 har laget flest ligatitlar, nio, av alla lag.

Publicerad:

LÄS VIDARE