Skällde ut svenska kungen i OS-spåret

Efter 22 år – nu berättar norrmännen om dråpliga bråket

Publicerad 2020-04-14

Sindre Bergan.

En svensk kung mot en norsk skidkung.

Efter 22 år berättar Björn Dählie och ledaren Sindre Bergan nu för NRK om det svordomsfyllda mötet med Carl XVI Gustaf längs skidspåret i Nagano 1998.

Följ ämnen
Längdskidor

OS i Nagano 1998. Femmilen.

Björn Dählie har egentligen tänkt att avstå loppet men övertygas att köra och när bara kilometer återstår har allt utvecklats till en ren duell mellan norrmannen och svenske Niklas Jonsson.

Dählie får då kramp i båda benen och vid sidan ser landslagschefen Erik Röste hur den ädlaste medaljen glider norrmännen ut händerna.

– Nu går guldet. Alla måste ut i spåret för att hjälpa den slutkörda Björn, kommenderar chefen till övriga ledare i internradion.

”Jävla svensken”

Damtränaren Sindre Bergan bryter mot reglerna och korsar spåret för att fånga in löparna på väg in mot upploppet. Fullpumpad av adrenalin hör han och Dählie sedan en svensk ledares psykande kommendering.

– Jag minns att jag hörde att ”nu är norrmannen slutkörd”, säger Dählie i dag 22 år senare till tv-kanalen NRK.

Sindre Bergan hör samma sak och blir rasande.

– Det här guldet ska du ha, Björn! Han jävla svensken ska fan inte få guldet. Det ska du ha, Björn!, skriker Bergan och fortsätter svära och skälla längs spåret i goda 40 meter.

Kung Carl-Gustaf stod vid sidan av spåret i Naganos avslutande femmil.

Det är först när han stannar till igen som han förstår vem den svenske ledaren han gormat åt är.

– När jag vänder mig om är den svenska kungen den förste jag ser. Han hade stått där med de andra hela tiden och hört allt jag sagt. Då gick jag lite nedslagen utan att hälsa på honom. Det var inget vackert uppträdande men du använder de medel du har, säger Bergan till NRK.

Dählie håller undan ändå.

Björn Dählie använder sedan lampstolparna in mot stadion som delmål för att klara av att plåga sig hela vägen. Väl framme kollapsar norrmannen över mållinjen som etta och blir samtidigt den främste vinterolympiern genom alla tider.

Det förblir dock okänt vad den svenska kungen sa då.