Kritiken mot Tour de Ski: Lägg ner!

Diskussion om hur bonussystemet i skidtävlingen

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

TOBLACH. Förutsättningarna i årets Tour de Ski är delvis ändrade.

Ett par dagar in i touren växer kritiken.

Norska favoriten Therese Johaug och svenska tränaren Magnus Ingesson är två av kritikerna – den ryska ledaren Markus Cramer en tredje.

– Lägg ner bonussekunderna! säger han.

Diskussionen efter de två inledande etapperna i Tour de Ski handlar om de bonussekunder som delas ut i samband med loppen och som dras av den totala tiden.

I lördagens masstart plockades de bort då banan ansågs för smal och riskfylld för den formen av tempojakter.

I sprinten i går fick vinnaren 60 sekunder.

Det leder till norsk och rysk irritation.

– Jag tycker det är lite synd att de tar bort bonussekunder på distansloppen. Som i går i masstarten eller när det är individuell start i Toblach (på nyårsafton), man kunde fått några bonussekunder för att man faktiskt vinner ett skidlopp också i enlighet med sprinten, sa Therese Johaug till VG.

Just den formen av bonusfördelning är borta i årets upplaga.

Inte positiv

När Sportbladet träffade den ryska herrtränaren Marcus Cramer efter söndagens sprint, i vilken Alexander Bulsjunov åkte ut i semifinalen, var han inte positiv till den fördel som talar för norska stjärnan Johannes Hösflot Kläbo.

– Jag tycker att det är för många bonussekunder i sprinten. I minitourerna är det 30 sekunder, här är det en hel minut. Jag säger det varje år att det är för mycket för en sprint, påpekar han och kommer med det drastiska förslaget:

– Ta bort bonussekunderna! För sprinten är det för mycket, dessutom är det komplicerat, menar han.

Den svenska tränaren Magnus Ingesson pekar också på faktum att det är krångligt.

– Jag kan vara skeptiskt till bonussekunderna, behövs de överallt? Helst på damsidan kan det leda till att det blir utdraget, säger han och påpekar bonussystemet tappat sin funktion.

Charlotte Kalla och Magnus Ingesson.
Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla och Magnus Ingesson.

”Får analysera”

– Det kom till en gång i tiden för att det inte skulle bli luskörning i masstarterna, men som de ser ut nu är det sällan det. Jag vet inte om de sätter så mycket krydda på loppen nu faktiskt, säger han.

När Sportbladet träffade Fis tävlingschef Pierre Mignerey inför starten av Tour de Ski motiverade han ändringarna som skett och pekade på behovet av att utvärdera konceptet innan man slår fast sin dom. Detta då flera stora stjärnor tidigare mästerskapsår nobbat Tour de Ski och för att sprintåkarna tenderar att hoppa av.

I nya upplägget finns också en ny poängcup, andra sprinten ligger senare i touren och att avslutande backen i Alpe Cermis sker i en masstart.

– Vi får genomföra Touren och analysera sedan, men känslan är att det är värt att testa. Men det blir alltid kritik under touren och alla tänker på sitt bästa, säger Mignerey.

Publicerad:

LÄS VIDARE