Svenska läkaren: ’Finns inga bevis’

Ryter ifrån mot nya dopningsuppgifterna

Publicerad 2018-02-04

PYEONGCHANG. I en ny undersökning gjord av bland andra SVT:s ”Uppdrag granskning” pekar experter ut en svensk skidåkare som misstänkt för dopning på grund av höga blodvärden.

Nu ryter landslagets läkare, Per ”Pliggen” Andersson, ifrån.

– Man har inte kunnat bevisa någonting. Att då insinuera att någon är dopad … det känns väldigt olustigt, säger han.

Följ ämnen
Längdskidor

Med bara några dagar kvar till OS kommer SVT:s Uppdrag granskning – i samarbete med The Sunday Times, schweiziska magasinet Republik och tyske journalisten Hajo Seppelt – med ett avslöjande där det påstås att över av 50 av längdåkarna som ska tävla i vinterspelen har visat upp misstänkt höga blodvärden.

Granskningen hänvisar till en databas innehållande över 10 000 blodtester från omkring 2 000 längdåkare, där det uppges framgå att en tredjedel av medaljörerna från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden.

Samtidigt pekas en svensk – icke namngiven åkare – ut som dopad.

”I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre experter pekar ut honom som sannolikt dopad”, skriver SVT på sin hemsida.

Nu ryter landslagets läkare, Per ”Pliggen” Andersson, ifrån.

– Det är olyckligt att man på felaktiga grunder hävdar att man med så hög sannolikhet kan slå fast att någon ska ha varit dopad. Höga blodvärden är definitivt inte att likställa med dopning. Det finns många skidåkare – och människor i allmänhet – som har höga blodvärden av genetiska skäl, säger ”Pliggen”.

Per ”Pliggen” Andersson

”Kan inte bevisa”

Tidigare stoppades åkare från att tävla om deras blodvärde (hemoglobinvärde) övergick den då tillåtna, fasta, gränsen (175 för herrar och 160 för damer). Men år 2009 infördes så kallade ”blodpass”, som lättast kan beskrivas som en slags algoritm som tar hänsyn till förhållandena mellan flera olika blodparametrar och som baseras på varje åkares individuella blodvärden.

Om någon avviker från det normala kallar man det för ett ”off-score-värde”.

– Men det är som sagt inte liktydigt med att man är dopad. Jag tycker att man är ute i en journalistisk gråzon när man så tydligt insinuerar – eller rentav hävdar – att det handlar om dopning. Ingen av åkarna i fråga har ju fällts för dopning. Den här granskningen bygger på uppgifter där man inte på något sätt har kunnat bevisa att personerna i fråga är dopade. Dessutom blir man som läkare väldigt bekymrad när sekretessbelagda uppgifter (åkares blodvärden) läcks till media, säger ”Pliggen”.

”Känner oss trygga”

Han har varit landslagsläkare sedan 2013.

– Jag kan bara tala utifrån min tid som landslagsläkare men jag känner mig i alla fall väldigt trygg med att det svenska landslaget är fritt från dopning. Vi har ingenting att dölja. Ingen av våra åkare har blivit fälld för dopning och det finns inga som helst skäl att misstänka att någon.

Skulle en svensk landslagsåkare, rent teoretiskt, kunna dopa sig på eget bevåg utan att landslaget skulle upptäcka det?

– Vi känner oss trygga med det antidopningsarbete vi gör. Vi lägger mycket tid på det, och jag vet ju att åkarna är extremt noggranna. Samtidigt kan man aldrig garantera något till 100 procent men jag som läkare känner mig ändå så trygg som man bara kan vara på att vi har rena åkare här i OS, och att det har varit så under hela den tid jag varit verksam i landslaget. Och personligen har jag inga som helst skäl att misstänka att det skulle ha skett något tidigare år heller, säger Per Andersson.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln