Publiken svek efter Sveriges VM-succé

Under 1 700 åskådare på två av kvällens matcher

Publicerad:
Leon Madsen, som nyligen skrev på för Vetlanda, låg bakom lagets vändning.
Foto: PER KARLSSON / BILDBYRÅN
Leon Madsen, som nyligen skrev på för Vetlanda, låg bakom lagets vändning.

SPORTBLADET

Elitseriespeedway samma kväll som Sverige avancerade till kvartsfinal i fotbolls-VM.

Då svek publiken på tre av fyra arenor.

Snittet: blygsamma 2 099.

– Synd att det inte kom ännu mer folk, för de hade älskat den här typen av fajt, säger Vetlandas lagledare Mikael Wirebrand efter segern mot Indianerna.

Åttondelsfinalen mellan Sverige och Schweiz startade klockan 16 och klubbarna i speedwayens elitserie var, som sig bör, inställda på ett visst publikbortfall.

Vad göra för att mildra skadan?

Matchstarten senarelades med en halvtimme, till 19.30, men vändkorsen snurrade ändå långsammare än vanligt.

Fotbollsjubel i depån

Till Glottra Skog arena i Kumla kom 2 225 människor för att se Indianerna ta emot Vetlanda. Det är årets sämsta publiksiffra och kan jämföras med hemmasnittet på 2 491.

De flesta var dessutom besvikna när de vände hemåt, för smålänningarna säkrade segern (46–44) i det 15:e och sista heatet.

– Synd att det inte kom ännu mer folk. Visst, det är en fotbollsfeber utan dess like men den speedway som visades upp i dag är helt fantastisk, säger Mikael Wirebrand, lagledare i Vetlanda.

Inför matchen pratades det lika mycket om fotboll som speedway i depån. Och det jublades redan innan tejpen gick upp, när Emil Forsberg sköt Sverige till kvartsfinal.

– Till och med våra polska mekaniker var eld och lågor. Det är roligt. Sverige är verkligen ett lag, säger Wirebrand.

Madsen sänkte sin förra klubb

Leon Madsen, den förre indianföraren, låg bakom avgörandet i Kumla. Den 29-årige dansken – som nyligen skrev på för Vetlanda för att tillfälligt ersätta skadade Szymon Wozniak – körde in tolv poäng och var matchens bäste förare.

– Vi har skaffat oss en riktigt bra ersättare till Szymon. Leon gör precis det vi hoppades på och bidrar på ett fantastiskt sätt, säger Wirebrand.

Jumbolaget Masarna, som har skulder till strejkande VM-stjärnan Tai Woffinden, lockade minst publik. Endast 1 618 personer sökte sig till Brovallen för att se mötet med Rospiggarna, som vann med klara 59–31.

Även i Gislaved verkar idrottsälskarna föredra fotboll före speedway. 1 664 personer, nästan 500 under hemmasnittet, såg Lejonen stå för omgångens skräll genom att besegra guldjagande Smederna med 46–44.

Smålandsderby lockade

Västervik, som hade ett snitt på 2 108 åskådare, noterade däremot årets bästa publiksiffra. Att 2 889 personer tillbringade tisdagskvällen på Ljungheden förklaras med att Dackarna kom på besök.

Nykomlingen Västervik lyckades blåsa lokalkonkurrenten på en poäng (45–45) mycket tack vare danske stjärnan Nicki Pedersen, som körde in 13 poäng på sina fem heat.

Matcherna i de sex inledande omgångarna av årets elitserie lockade i genomsnitt 2 919 åskådare. Tisdagens publiksnitt landade på blygsamma 2 099.

Publicerad: