YSTAD. Den första kvartsfinalen mellan Ystad och Malmö präglades av Lukas Nilsson och Kim Andersson.

– Så jävla tradigt, säger Nilsson efter 29-26-segern.

Och igen

Och igen.

Det var rena skyttefesten i inledningen av den första kvartsfinalen mellan Ystad och Malmö.

Det var inte helt oväntat då tre av elitseriens tio bästa distansskyttar, i varje fall enligt Sportbladets rankning, var på planen samtidigt: OS-kvalhjältarna Lukas Nilsson och Kim Andersson i Ystads IF samt Adam Lönn i Malmö.

Trion hade också stått för matchens sju första mål sedan Kim Andersson dunkat in 5-2 efter sju minuter.

Då fick Malmö nog av dunderskyttet och gick ut på en dubbelpunkt. Det var ett klokt, men inte oväntat, drag av Malmötränaren Ulf Sivertsson för man gick ifatt från 6-2 till 10-10 på nio minuter.

– Det är jävligt tradigt att bli punktad; stå där bakom och se killarna lira. Jag är ju inte så intresserad av att kolla på handboll, säger Nilsson.

Ett mål bakom

Men matchen präglades ändå av skyttetrion, både indirekt och direkt: dubbelpunkten gav utrymme till övriga Ystadsspelare från sexmeter och Lönn fortsatte smälla in skotten för Malmö (fem i första). Det stod 16-14 i paus.

Malmös dubbelpunkt fortsatte i andra men man kom aldrig ifatt helt trots strongt målvaktsspel av Niklas Kraft, som bytte av Dan Beutler tidigt i matchen. Som närmast var Malmö ett mål bakom (23-22) efter 50 minuter.

Lukas Nilsson och Kim Andersson tappade också stinget i skotten. Nilsson missade till och med en straff innan han startade det avgörande rycket med 24-22-målet. Bra försvars- och målvaktsspel kombinerat med snabba kontringar och finurligt spel av framför allt Anton Hallbäck, Lukas Sandell och Hampus Andersson i hela andra halvlek gjorde att hemmalaget till slut kunde vinna med 29-26 inför 1948 jublande åskådare.

– Vi klarade dubbelpunkten bättre än senast de var här. Då blev det kryss. Det här var ett steg i rätt riktning, säger Nilsson.