”Vi måste ha fler former av idrott”

Sjöstrand: Vi har suttit i gamla strukturer

Publicerad 2021-06-17

Håkan Sjöstrand.

Svensk fotboll behöver och kommer förändras.

Det säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Vi har suttit i gamla strukturer.

Drygt två veckor innan prins Daniel besökte IFK Viksjö för att se på vad som kan vara framtidens idrottsrörelse så höll Riksidrottsförbundet sitt riksmöte. Där behandlades bland annat en gemensam motion från fotboll- och ishockeyförbundet kring motionsidrott.

Förbunden begärde då en utredning från RF ”för att säkerställa att idrottsrörelsen inte är för komplex för att kunna växa i den riktning vi vill”. Den önskade riktningen är enligt SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand glasklar.

– Det handlar om att så många som möjligt ska spela fotboll så länge som möjligt.

”Vi måste våga misslyckas”

Sjöstrand menar att fotbollen måste förändra sin verksamhet för att nå målet.

– I dag är huvuddelen av verksamheten för både ungdomar och seniorer uppbyggd kring tävlingsfotboll i seriesystemet. Det ska finnas, och det måste vi utveckla, men för att kunna leva upp till det vi vill vara behöver svensk fotboll också utveckla fler former av fotbollsverksamhet.

Sjöstrand pekar på hur förbundet redan jobbar med gåfotboll för äldre, Fotboll Fitness för de som vill använda sporten som en träningsform och projektet Fotbollsligan. Det senare går ut på att hitta enklare tävlingsformer för personer över 13 år.

Arbetet är dock fortfarande i sin linda och vägen fram mot målet därför inte helt klar. Det framgår även av ishockeyns och fotbollens gemensamma motion, som inte mynnade ut i något konkret.

Ishockeyn och fotbollen arbetade tillsammans fram motionen till RF:s riksstämma.

Men för att nå fram tror Sjöstrand att det krävs mod att misslyckas och ett tätare samarbete idrotter emellan.

– Vi måste våga testa olika delar och när vi testar även misslyckas. Det är viktigare att vi gör saker och provar så att vi får erfarenheter. Jag tror också att det är viktigare än någonsin att vi får igång folkhälsoperspektivet nu efter pandemin.

Anneli Gigg i IFK Viksjö beskrev en förvåning över att hon själv inte tidigare förstått hur märkligt uppbyggd idrotten är. Hur tror du det kommer sig att svensk idrott gör den här omställningen först nu?

– Det är svårt att hitta det exakta svaret på det, för det är så otroligt många som ändå verkar inom idrotten. Men det är en bra insikt ändå. Och vad kan vi göra nu? Idrotten sitter i gamla strukturer som i sig ändå varit väldigt framgångsrika sett över tid. Men då krävs det naturligtvis någon form av insikt och sedan kan man tycka att den är självklar när den väl kommer men förändring tar tid.

”Ibland ställs elit mot bredd”

Håkan Sjöstrand säger att fotbollsföreningar nu, med stöd av förbundet och RF, behöver skapa ett bredare utbud.

– Ibland ställs elit mot bredd men det här handlar om att de faktiskt måste komplettera varandra på ett bra sätt. Det behöver finnas en mängd olika vägar, oavsett om man vill bli elitspelare eller hålla på utifrån ett motionsperspektiv. Där har vi suttit i gamla strukturer.

Det finns dock flera hinder på vägen när Svenska fotbollförbundet nu ska vända den massiva kryssaren till folkrörelse de är i en ny riktning. Ett är inte minst anläggningsbristen i storstäderna.

– Bara i Stockholm behövs 50 nya planer för att de som vill, utifrån dagens strukturer, ska kunna spela fotboll i dag. Idrotterna själva kan inte lösa den här uppgiften utan vi måste ha hjälp av kommuner och staten att säkerställa anläggningar och planer. Det är jätteviktigt i det här perspektivet.

Följ ämnen i artikeln