”Har reflekterat över att det är så många män”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Karin Torneklint kan avsluta sin tid som förbundskapten med ett nytt svensk friidrottsunder i VM i Doha.

Och det är Manpower som gäller den har gången.

– Ja, jag har reflekterat över att det är så många män som går bra i friidrotten just nu. Till skillnad från andra individuella idrotter som skidor till exempel, säger Karin Torneklint.

Det är ett klart trendbrott i VM-historien, där tjejerna leder med 9–6 i medaljer och med hela 6–2 när vi pratar VM-guld.

Carolina Klüft (Tre guld), Kajsa Bergqvist, Ludmila Engquist och Abeba Aregawi har alla vunnit.

På herrsidan är det bara Patrik Sjöberg (1987) och Christian Olsson (2003) som lyckats vinna.

I Doha kan den guldskörden dubblas, då Daniel Ståhl redan är storfavorit i diskus och Armand ”Mondo” Duplantis världsetta i stav och fortfarande den ende som hoppat över sex meter i år.

De kommer nästan med medaljgaranti om de håller sig friska.

Och bakom dem är största medaljkandidaten Thobias Montler i längd.

– Ja, vi har fått fram en generation män som går bra och är vassare just nu. Det är kul. Sedan har vi naturligtvis damer också som är duktiga.

Du har redan två guldkandidater i Ståhl och Duplantis och ett par, tre medaljkandidater till. Vad har du för målsättning?

– Målmässist så är jag väldigt nöjd om vi tar två medaljer. Det är ju inte bara att kliva in och hämta en medalj på VM. Friidrott är friidrott. Men håller de två sig friska så tillhör de favoriterna. Och talar vi chanser så har vi fler.

Nämn några?

– Thobias Montler har startat bra och har en chans om han kommer till VM och är i bra form. Angelica Bengtsson var VM-fyra i Peking för fyra år sedan och Michaela Meijer tog sig till final i inne-EM i vintras. Och Fanny Roos 18.88 i kula imponerar. Hon börjar närma sig nitton meter nu och då kan man vara med däruppe. Det ser spännande ut.

”Det törs jag inte säga”

Ser du några stjärnskott på väg upp?

– Ja, vi har ju Tilde Johansson som hoppat 6.61 i längd. Kvalgränsen är 6.72, så hon blir spännande att följa. Och Vanessa Kamga satte personligt rekord i diskus med 59.06 i helgen. Där är VM-kvalgränsen 61.20. Och Henrik Larsson på 100 meter. Det ska bli intressant att se hur snabbt han kan springa i sommar. Och Wictor Petersson i kula som redan är VM-klar.

Karin Torneklint har all anledning att vara optimistisk. Tilde Johansson är bara 18 år, Vanessa Kamga 20, VM-klare Wictor Petersson, nyss fyllda 21 och Henrik Larsson, 19.

Dessutom har både Daniel Ståhl, 26 och Armand Duplantis, 19 massor av mästerskap framför sig.

Är det ett nytt svenskt friidrottsunder på gång?

– Det törs jag inte säga, men det känns väldigt bra om alla håller sig friska och mår bra.

Senast Sverige tog fler än en medalj i ett VM var för 14 år sedan i VM i Helsingfors.

Då blev det två guld genom Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist och ett mycket överrasande brons genom VM-debutanten Emma Green, då bara 20 år.

Sveriges bästa VM var det i Paris 2003.

Då blev det fem medaljer.

Publicerad:

LÄS VIDARE