Knallen på Monza – tog sitt livs första GP-seger: ”Herregud”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rudy Carezzevoli / Getty Images Europe

För ett år sedan flyttade Pierre Gasly ner från Red Bull till systerteamet.

På Monza tog han sitt livs första GP-seger.

För Alpha Tauri.

– Herregud! Vad gjorde vi? Vann vi, jublar fransmannen.

Italiens GP på Monza var ett kaosartat lopp, där först Ferraris Sebastian Vettel tvingades bryta sedan bromsarna gått sönder, därefter parkerade Haas Kevin Magnussen och säkerhetsbilen kom ut på banan.

Då stängdes depån men Lewis Hamilton, Mercedes, och Antonio Giovanazzi, Alfa Romeo, körde in i alla fall.

Det gav dem båda en bestraffning och det gjorde också att Hamilton förlorade en given seger. Istället blev Italien GP en oerhört spännande kamp mellan Alpha Tauris Pierre Gasly och McLarens Carlos Sainz.

En kamp som Pierre Gasly överraskande vann.

– Herregud!! Vad gjorde vi? Vann vi hela racet? Vi gjorde det igen, jublade Gasly över radion efter loppet.

AlphaTauri och Pierre Gasly vann Italien GP

Gasly tog till slut sitt livs första seger i Formel 1. Han gjorde det för Alpha Tauri, ett litet team från Italien som inte vunnit sedan 2008 då Sebastian Vettel körde hem en seger för teamet på exakt samma bana. Gasly, som för nästan exakt ett år sedan flyttades ner från moderteamet Red Bull tillbaka systerteamet, har hittat tillbaka till sin form hos Alpha Tauri.

– De senaste 18 månaderna har jag varit med om så oerhört mycket, jag har tagit min första pallplats med teamet, nu tar jag också min första seger. Det är svårt att ta in, säger Pierre Gasly när han intervjuvas efter segern.

– Jag saknar ord. Stallet har gett mig så oerhört mycket, en chans i F1, en pallplats och sedan en seger när jag återkom till teamet. Jag kan inte tacka er tillräckligt mycket. Detta är en fantastisk dag.

Ung prispall

Segern på Monza var inte bara teamets första på tolv år, det var också Frankrikes första seger i Formel 1 sedan 1996 (Oliver Panis i Monaco).

– Ända sedan jag kom till F1 så har jag sagt att det är en sak som vi måste ändra på, men jag trodde aldrig att det skulle hända med AlphaTauri. Detta är som en familj, vi jobbar så oerhört hårt tillsammans och steg för steg. Jag saknar ord!

Samtidigt som AlphaTauri lyckades ta en raceseger och plats nio med Daniil Kvyatt klarade moderteamet Red Bull inte av mer mer än plats 15 för Alexander Albon, medan Max Verstappen bröt loppet.

Lance Stroll, Racing Point slutade på plats tre, McLarens Lando Norris på plats fyra. Lewis Hamilton körde upp sig till plats sju och behåller lendingen i VM inför nästa deltävling som avgörs på Mugello om en vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE