Johan Kristoffersson gör comeback i VM i rallycross

Kör hela säsongen i WRX 2020

Publicerad:
Johan Kristoffersson gör  comeback i VM  i rallycross
Foto: Foto: BAUHAUS
Johan Kristoffersson gör comeback i VM i rallycross

SPORTBLADET

Johan Kristoffersson är tillbaka.

I VM i rallycross.

– Målet är att mitt namn ska stå på VM-pokalen i år, säger han.

2017 vann Johan Kristoffersson VM-titeln i rallycross, han följde upp framgången med att vinna ännu en titel 2018. Därefter lämnade han mästerskapet.

Efter en säsong med banracing i WTCR och väldigt mycket rallykörning vänder han nu tillbaka. Till VM i rallycross med Kristoffersson Motorsport.

Han kör en Volkswagen Polo GTI RX, identisk med den bil som vann VM-titeln för två år sedan.

– Det har varit en mycket hårt arbete för att få till den här lösningen, men det känns helt rätt, säger Johan Kristoffersson till Sportbladet.

– Även mina konkurrenter har kört VM i ett år till så har jag inte stått stilla. Jag har rört mig i de serierna som är närmast rallycross och lärt mig enormt mycket. Jag har kört banracing på en väldigt hög nivå och det tror jag att jag kommer att ha nytta av.

Comeback i VM i rallycross för Johan Kristoffersson

I år väntar tio deltävlingar på gamla favoritbanor som värmländska Höljes samt norska Hell, men även tyska Nürburgring kliver in och trenden med att plocka in racerbanor i mästerskapet fortsätter.

– Det blir vändigt spännande, mina konkurrenter körde på Spa-Francorchamps och i Abu Dhabi förra året, men Nürburgring är nytt för alla. Jag tror att jag har en fördel i att jag under min säsong i WTCR fick lära mig nya racerbanor varje helg och jag har lärt mig hur man måste anpassa sig snabbt.

I fem av de tio VM-deltävlingarna kommer Volkswagen Dealerteam BAUHAUS att bestå av en bil, men i EM-tävlingarna ska Sondre Evjen använda samma tält med den KMS-byggda Polo GTI RX han körde 2019.

Hur påverkas du av att inte ha någon teamkollega?

– Ja det har en betydelse, inom rallycrossen är det verkligen viktigt att ha en teamkollega eftersom banan förändras snabbt och man vill kunna testa olika saker, dessutom är det begränsad körning. Under 2017 och 2018 hade jag Petter Solberg som förmodligen är världens mest kompetenta förare så det blir ett avbräck. Samtidigt ska jag ta med mig allt jag lärde då och jag kör samma bil som då, men med ett mindre team. Vi är med i VM för att slåss om titeln.

Säsongen startar i spanska Barcelona den 18 april 2020.

Publicerad:

LÄS VIDARE