Flinck: Tränarnas år i talangfabriken handbollsligan

Uppdaterad 2021-09-11 | Publicerad 2021-09-10

Det blir tränarnas år i år.

Eller inte – för några.

Michael Apelgren gjorde Sävehof till mästare förra säsongen under sitt första år som tränare i handbollsligan och utsågs till årets tränare i ligan.

Henrik Signell kom från damlandslaget och tog Skövde till första SM-finalen på 14 år i sitt första uppdrag som huvudtränare på herrsidan.

Marc Uhd kom från Danmark och tog Lugi direkt till en smått sensationell semifinal.

Rutinerade Magnus ”Bagarn” Johansson återvände till Redbergslid mitt i säsongen och räddade kvar den klassiska klubben i ligan.

Unge Oscar Carlén lyfte Ystads IF i sin debut som huvudtränare, hyllades och såg ut att vara på väg mot något stort fram till de sista omgångarna av serien.

Mikael Franzén har inte sällan betraktats ligans främste tränare, eller i varje fall lagbyggaren, det senaste decenniet då han varit i Alingsås.

Stian Tönnesen har lyft Malmö till ett stabilt topplag de senaste åren.

Jonas Wille återvänder till handbollsligan efter sin succé i Skövde och ska bli hela Kristianstads frälsare och mannen som tar IFK tillbaka till toppen.

Hallbys Jesper Östlund utsågs till årets tränare i ligan 2019/20 och gör nu sitt sista år då det redan är klart att han tar över Sävehofs damer nästa sommar.

Hög fallhöjd för många tränare

I en liga där ungefär sex av de sju bästa spelarna (och tio av de femton bästa, enligt min rankning från i våras), lämnar för utlandet varje år och ersättarna generellt inte är i närheten av att vara lika bra landar väldigt mycket på tränarna och deras förmåga att utveckla nya talanger (ihop med landets ungdomstränare förstås, som gör grovjobbet), maximera kapaciteten hos etablerade spelare och baxa in nyförvärven i laget och systemet – förutom allt annat som ingår i tränarjobbet som taktik, spelidé, matchcoachning, psykologi, ledarskap...

Tränarna kan med andra ord avgöra mycket i handbollsligan och i år hittar vi många som hyllats på sistone eller i varje fall är högt ansedda och erkända, och i vissa klubbar ses som frälsare (se ovan).

Det blir därför stort fokus på tränarna i år. Men succéerna eller kredden de bär med sig betyder också att många av dem har mycket att förlora. Fallhöjden är på sina håll hög och alla kommer förstås inte att lyckas.

Så det blir tränarnas år i år – på ett eller annat sätt.

Urslitna själar

Per Johansson fick ett nytt favorituttryck i somras när han kommenterade OS: ”slita själen” ur en motståndare.

– Slit själen ur spanjorerna, då kan de hamna i sitt mörker. De är slaviskt hjärntvättade att spela sin typ av handboll framåt. Löser man deras anfallskod så har de inte så mycket alternativ. Det har de aldrig haft, sa han till exempel till mig inför de svenska herrarnas kvartsfinal mot Spanien.

Det är en hel del själar som slitits ur ligalagen sedan förra säsongen. Jag tänker då mer på spelare än taktik och spelsystem.

Vi har sett flera kulturbärare, för att inte säga ikoner i vissa fall, försvinna från olika klubbar: Rasmus Wremer och Kristian Svensson i Skövde, Olafur Gudmundsson i Kristianstad, Jonathan Edvardsson i Sävehof och Olle Ek i Hallby.

Det blir intressant att se hur de här lagen hanterar den situationen. Det kan bli avgörande.

Talangfabriken handbollsligan

De bästa spelarna försvinner som sagt varje år men vi får också några härliga genombrott varje säsong och man ska ge en eloge till tränarna och klubbarna hur de år efter år producerar nya talanger och landslagsmän. Hela ligan är egentligen som en stor plantskola.

Talangfabriken handbollsligan, helt enkelt.

Den här säsongen ska ni hålla ett öga på spelare som RIK:s mittsexa William Höghielm, 21, Skövdes vänsternia William Elovsson, 19, Sävehofs vänsternia Pontus Brolin, 20, Hammarbys mittnia Robin Sanderhem, 19 och Lugis vänstersexa Axel Andersson, 20.

Sedan har vi förstås RIK:s Elliot Stenmalm, 19, och Lugis Isak Persson, 20, som fick sina genombrott i fjol och kan visa sig vara a-landslagsmaterial i år.

Flinck tippar handbollsligan 2021/22

1. Ystads IF

2. Sävehof

3. Malmö

4. Kristianstad

5. Skövde

6. Alingsås

7. Lugi

8. Redbergslid

– - — — – – — — – -

9. Önnered

10. Hallby

– - — — – – — — – -

11. Guif

12. Hammarby

13. Aranäs

– - — — – – — — – -

14. IFK Ystad

Finalpar: Sävehof-Ystads IF

Mästare: Sävehof

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln