Unika siffror avslöjar trendbrott i heta bengalfrågan

Publicerad 2017-03-17

Trendbrott när det kommer till bengaler.

Det brann färre bengaler och kastades färre knallskott i allsvenskan 2016 jämfört med 2015.

Det visar unika siffror som Folksam har krävt att få redovisade av Svenska fotbollförbundet.

Trendbrottet innebär att storsponsorn för närvarande drar tillbaka hotet om hoppa av sina uppdrag inom svensk fotboll.

– Det är inte rätt läge att dra från fotbollen när vi ser tendenser till att det börjar bli bättre, säger Lars-Inge Svensson, chef för Folksam idrott.

Sportbladet träffar Lars-Inge Svensson på Folksams huvudkontor. Det har gått ett knappt år sedan Lars-Inge Svensson och Jens Henriksson, vd och koncernchef Folksam, publicerade en debattartikel i Sportbladet.

Företaget ville se mindre våld och bengaler på de allsvenska läktarna för att fortsätta sitt samarbete med svensk fotboll, ett partnerskap som pågått sedan 50-talet.

Under säsongen som gick har försäkringsbolaget – precis som utlovat i april i fjol - följt utvecklingen på nära håll. Lars-Inge Svensson och hans kollegor har haft en rad möten med fotbollens representanter, med de åtta klubbar som företaget har enskilda avtal med samt med Riksidrottförbundet och Rikspolischefen. Representanter från företaget har dessutom sett över 50 matcher i allsvenskan.

Pyroteknik en kärnfråga

Resultaten av samtalen och besöken har lett till en ökad och lugnande insikt i hur klubbarna och Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) jobbar kring våldet på läktarna.

En av kärnfrågorna för Folksam har varit pyroteknik på de allsvenska läktarna.

– Vi ser ett bekymmer med att vi har en försäkringsrisk på arenorna, om det rent av skulle bli så att det börjar brinna där Vi jobbar skadeförebyggande tydligt på andra områden utanför fotbollen, men här har vi inte förrän förra året satt ned foten, säger Lars-Inge Svensson, chef för Folksam Idrott.

Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.

Under hösten begärde storsponsorn ut faktiska siffror om pyroteknik i allsvenskan av Svenska fotbollförbundets tävlingsavdelning.

– Vi har avkrävt Svenska fotbollförbundet de här siffrorna för om vi ska kunna göra en gedigen bedömning måste vi veta hur antalet ser ut och vilka referensvärden som finns bakåt i tiden, förklarar Lars-Inge Svensson.

Siffrorna bygger på sammanställningar av de rapporter som matchdelegaterna efter varje spelad match skickar in till Svenska fotbollförbundet. Under matcherna räknar matchdelegaterna helt enkelt antalet bengaler och knallskott. Rutinerna kring inrapporteringen har, enligt Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette, inte ändrats även om den automatiska bötesfällningen för klubbarna plockades bort 2015.

Hemliga siffror visar på trendbrott

Sportbladet kan nu publicera de hemliga siffrorna exklusivt. De visar på ett trendbrott. Antalet bengaler i samband med allsvenska matcher 2016 minskade jämfört med senaste årens peaksäsong 2015 till 2 042 att jämföra med 2 778.

Trendbrottet var aningen överraskande, medger Lars-Inge Svensson:

– Vi har fått uppfattningen under våra samtal att våld inne på arenan är sällsynt. Att bangers, alltså knallskott, har minskat men att det finns en tro på att bengaler har ökat under det här året, säger han.

Dessutom var minskningen av knallskott –  totalt 22 stycken under 2016 till skillnad mot 115 under säsongen 2015 – mer väntad.

Förbättringen är sannolikt resultatet av konkreta insatser från såväl Sef som Svenska fotbollsupporterunionen (SFSU).

– Jag skulle säga det är ett bra exempel på hur vårt sätt att arbeta kring säkerhetsfrågorna fungerar. Det finns en samsyn mellan supportrar och fotbollen att detta inte är okej. Hade klubbar, förbund och Sef, sagt att det finns ett förbud hade det sannolikt regnat fler knallskott. Vi har varit överens med supporterunionen om att knallskotten skadar och skrämmer folk och inte är en stämningshöjare, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef.

– SFSU har i flera år varit tydliga med att vi inte ser positivt på användandet av bangers och knallskott. Vi hade uttalanden i april förra året om det och det är positivt att det minskar‚ säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU.

Folksam har under året också begärt in underlag från polismyndigheten region Stockholm gällande polisärenden kopplat till elitfotboll i huvudstaden. Även den siffran visar på ett trendbrott med 199 fall till och med oktober 2016 (oavsett brottsrubricering) jämfört med 231 fall säsongen 2015.

”Skulle vara oroväckande”

Den totala bilden innebär att Folksam, som övervägt att försöka avsluta sitt samarbete med svensk fotboll under avtalsperioden, kommer att bibehålla uppdragen. Försäkringsjätten har avtal på över tio miljoner kronor till SvFF, Sef och de åtta enskilda klubbarna.

– Vi har sett att det han hänt en del uppmärksammade händelser. Det finns en del enskilda händelser, som är väldigt utstickande, vi har också sett att allmänheten börjat tröttna, säger Lars-Inge Svensson.

När vi väljer att fortsätta era samarbeten så accepterar Folksam att man kastar knallskott på spelare som skedde mot Malmö FF:s Tobias Sana?

– Nej, det gör vi inte. Det har varit incidenter som varit väldigt otrevliga, men vi måste se helheten.

Vad händer om trenden vänder igen?

– Det skulle vara oroväckande, vi har baserat mycket av beslutet på att det finns ett trendbrott. Men vi är inte nöjda så som det är. Vårt sponsorråd är inne på att vi ska fortsätta bevaka frågan.

Ni ska inom ett par år förhandla om era avtal, finns det en egen vinning för Folksam i den här utredningen?

– Vi är kundägda och vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om, vi vet att de engagerar sig i fotboll och det är viktigt att vi sätter ner foten.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.