Flinck: Ett Sävehof tappade kommandot – ett annat tog tillbaka det

Uppdaterad 2023-05-24 | Publicerad 2023-05-23

PARTILLE. I går tappade klubbens herrar sitt momentum.

I dag tog damerna tillbaka sitt.

Sävehof har kommandot i den ena finalen igen.

Sävehof gick in som favoriter i både herrarnas och damernas final, smått överlägsna till och med på damsidan.

Det vet ni som läser den här spalten.

När finalerna flyttade till Partille efter de första matcherna i Skåne i helgen lutade det snarare åt att klubbens herrar skulle gå rent i finalen och vinna med 3–0 efter den övertygande segern nere i Kristianstad.

Men så vände Kristianstad i sista förlängningen och vann i Partille i går samtidigt som Simon Möller bröt ett ben i foten och missar resten av finalserien.

Molnen drog bokstavligen in över Partille i dag och på väg till damernas andra final var Sävehof plötsligt satt under press på två fronter sedan Höör fått en bra träff ”hemma” i Eslöv medan Sävehof läckt bakåt och flera storstjärnor ”svikit” framåt.

Då är också Sveriges näst bästa lag chanslöst

Då gick Sävehofs damer ut och visade varför de dominerat säsongen totalt och var sådana klara favoriter inför finalen också mot det som är Sveriges näst bästa lag. Eller rättare sagt gjorde Sävehof det i 30 minuter, men inte de första 30 utan framför allt ”mitten-halvtimmen” av matchen, från minut 15 till 45 då man gick från 10–10 till 28–19.

Då klaffade framför allt försvarsspelet, till skillnad från i första matchen då Höörspelarna bara kunde kliva mellan två försvarare och göra mål, och man kunde springa ifrån skånskorna.

Framåt visade Nina Koppang klassen matchen igenom med sitt fantastiska skytte, vilket hon faktiskt gör lite för sällan sett över tid och till sin kapacitet, och Laura Jensen briljerade framför allt i första halvlek och visade att hon definitivt är tillbaka efter skadan.

Höör var med rätta besvikna och frustrerade över sitt försvarsspel i första halvlek (20 insläppta och där var matchen egentligen redan körd) men faktum är att när Sävehof är så här bra så har inte Höör, utan tvekan Sveriges näst bästa lag, någon chans.

Den käftsmäll Sävehof behövde

För att Höör ska vinna en match mot Sävehof måste Ola Månssons gäng i princip spela på topp samtidigt som Sävehof inte gör det. Gör båda lagen en dålig match vinner Sävehof, spelar båda lagen på 60 procent av sitt max vinner Sävehof... ja, ni fattar, där ligger styrkeförhållandena mellan lagen.

Jag tror förlusten i den första matchen var den lilla käftsmäll Sävehof behövde.

Nu vinner man hemma igen på fredag och säkrar sedan guldet nere i Skåne på söndag: 3–1 i matcher.

På herrsidan är det plötsligt fördel Kristianstad med tanke på återvunnen hemmaplansfördel och skadan på Möller. Jag tror den går till fem matcher.

Tufft såklart för Sävehof att få dit publiken när man har fyra hemmamatcher på sex kvällar och matchen kommer dagen efter herrarnas gastkramande finalpropaganda. Kamikazes försökte visserligen hålla låda och den officiella publiksiffran var 1185.

Men inramningen i kväll var inte riktigt värdig en final i handbollsstaden Göteborg/Partille. Inte minst med tanke på att resultatet i den första finalen hade skapat lite nerv i matchserien. Och kan där verkligen ha varit 1185 personer?

Risk att det blir ännu sämre på fredag med en andra hemmamatchen på raken för damerna utan att guldet kan säkras och att sävehofarna sparar sig till lördagen och den hetare och mer ovissa herrfinalen – tyvärr.