Svensken ska värva ikonen

Johan Stigefelt: ”Kunde inte ens drömma om det”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Petronas svenske teamchef Johan Stigefelt
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Petronas svenske teamchef Johan Stigefelt

SPORTBLADET

Efter 24 säsonger i VM vill Valentino Rossi ha mer.

41-åringen planerar för minst en säsong till – i ett stall med en svensk chef.

– Vi förhandlar och är väldigt nära en lösning, säger Johan Stigefelt.

I helgen startar motoGP sin VM-säsong i spanska Jerez. Självklart finns mc:n med nummer 46 och föraren Valentino Rossi på plats. Den niofaldige världsmästaren har startat varje VM-säsong sedan 1996 och han planerar att stanna kvar. Då hos Yamaha-Petronas.

Med den svenske teamchefen Johan Stigefelt.

– Till 99 procent kör jag för Petronas 2021, även om jag inte har skrivit på än, sa Rossi när han mötte media i samband med veckans tester

– Jag pratar med Yamaha och även med Razlan (Razali teamchef hos Petronas) och Stigi (teammanager). Jag har en bra känsla, men vi måste lösa de sista detaljerna. Det handlar framförallt om personal, om vem som ska arbeta med mig.

”Detta är en stor grej”

Stigi är Johan Stigefelt som själv tävlade mot Rossi under sin karriär inom roadracing-VM. 2014 var han med och startade ett eget team i roadracing-VM och sedan snart två år tillbaka sponsras det av det malaysiska oljebolaget Petronas. I fjol debuterade stallet i motoGP med unge Fabio Quartararo. Fransmannen imponerade stort vilket gör att han lär försvinna när kontraktet går ut till 2021.

Därför kan Valentino Rossi mycket väl få en svensk teamchef.

– Det är detaljer som måste tajmas, tekniska grejer och personal. Vi kommer att ha ytterligare möten nästa vecka. Detta är en stor grej och eftersom Yamaha är involverade är det många saker som ska stämma, förklarar Johan Stigefelt för Sportbladet.

– Men det är våra framgångar, vårt samarbete med Yamaha som ger oss möjligheten att jobba med en kille som Rossi. Han är den störste genom tiderna.

Foto: Hanson Joseph / TT NYHETSBYRÅN
Valentino Rossi

Bekräftar samtalen

Italienaren har vunnit sju VM-titlar i motoGP, den senaste 2009 därefter har han haft det tyngre, både under sina två säsonger hos Ducati och de senaste sju säsongerna hos Yamaha.

Men han ger sig inte.

– Den här våren har varit en intressant tid att fundera över framtiden. Jag vet att jag måste göra mycket för att förbereda mig för att köra 2021. Till slut bestämde jag mig för att fortsätta, säger Valentino Rossi.

– Jag vet att det blir tufft, men jag vill fortsätta.

Även Johan Stigefelt bekräftar samtalen och är positiv, även om han också inser att det kommer att ta ett tag innan parterna är överens.

– När vi startade detta teamet och gick upp i motoGP kunde vi inte ens drömma om att vi skulle kunna på jobba ihop med en kille som Rossi. Han är en av världens största idrottsprofiler, säger Stigefelt till Sportbladet.

– Även om han inte är 20 år längre och kanske inte når de resultaten han gjorde då har han andra viktiga fördelar. Hans kunskaper och erfarenheter är ovärderliga och kan vi få arbeta med honom vore det fantastiskt.

Pole position

Felix Rosenqvist

Efter 18 år har Sverige återigen en vinnare i IndyCar, i helgen flyttar mästerskapet från traditionell racerbana till kalenderns kortaste oval. Oavsett hur det går för Rosenqvist och Marcus Ericsson denna helg så visar båda två att de är att räkna med i ett av världens främsta formelbilsmästerskap.

2) Alex Zanardi

Racerföraren och paralympiern kraschade illa under ett träningspass med en handcykel under midsommarafton. Sedan dess har han legat nedsövd i koma, nu meddelar sjukhuset att fasen för ett uppvaknande har inletts, men det finns en risk att han drabbats av hjärnskador.

3) Mercedes

Två segrar på två lopp, en till Valtteri Bottas och en till Lewis Hamilton. I helgen kör F1 i Ungern och de senaste årens dominanter är favoriter. Hamilton har sju segrar i Budapest.

4) Red Bull

Det forna mästarteamet ligger långt efter sina förväntningar efter två deltävlingar på hemmabanan i Österrike och enligt den starke mannen, doktor Helmut Marko, är helgens tävling i Ungern avgörande om teamet ska ha en chans att slåss om VM-titeln.

5) Prins Carl Philip

I dag startar Porsche Carrera Cup på Falkenbergs Motorbana och prinsen gör comeback efter sitt sabbatsår. Även WTCC-föraren Thed Björk och Norges rallystjärna Andreas Mikkelsen finns med på startlinjen. Detta är en deltävling utanför STCCs arrangemang och helt utan publik.

6) Sebastian Vettel

Den fyrfaldige världsmästaren fick inget förlängt kontrakt med Ferrari och jagar en fortsättning. Det hetaste ryktet just nu är Aston Martin som tar över Racing Point 2021, problemet är bara att teamet har kontrakt med två förare.

7) Linus Lundqvist

Efter den fantastiska premiären med två segrar väntar nu nästa deltävling i amerikanska formel 3. Denna gång handlar det om tre lopp på två dagar.

8) Marco Melandri

Det blir en comeback i VM i superbike sedan Leon Camier lämnar Barni med axelproblem.

9) Tom Kristensson

Svensken leder JWRC efter en deltävling, rally Sweden. Nu är det klart hur resten av säsongen ser ut. De blir tävlingar i Estland i september, i Tyskland i oktober och i Italien i månadsskiftet oktober november. Även Pontus Lönnström tävlar i junior-VM i rally.

10) Rasmus Lindh

IndyLights har ställt in säsongen, men Rasmus får chansen i LMP3, IMSA Prototype Challenge för Performance Tech Motorsports.

Motorstopp

Mattia Binotto

Ferarris teamchef har haft en enormt tung inledning på säsongen, precis som hela hans F1-team. Nu ryktas det om att han är på väg bort och enligt italiensk media kan han ersättas av Antonello Coletta som i dag är ansvarig för stallets GT-satsning.

LÄS OCKSÅ

Protest mot Racing Point, har de fått delar av Mercedes?

Publicerad:

LÄS VIDARE