Svensk skepsis mot egentagna dopningstester

Publicerad 2020-04-16

Katie Ledecky är en av de som testar själv.

I USA gör 15 idrottsstjärnor dopningstester på sig själva under coronakarantänen.

Men det är inget som Sverige kommer att ta efter.

– Ett intressant experiment på dem som inte dopar sig. Men inte för dem som man har misstankar mot, säger Åke Andrén Sandberg.

Ordföranden i Riksidrottsförbundets dopningskommission säger att han inte tycker att det amerikanska experimentet "känns anslående och något som jag säger hurra, detta ska vi göra".

– Det måste finnas många fler sätt att manipulera ett sånt här test än när vi har våra egna testare som kommer hem till idrottarna, säger Andrén Sandberg.

Han säger att han inte skulle känna sig säker på självtesten om det var någon idrottare som man misstänkte dopade sig.

– Däremot om vi har någon som lämnat många negativa test, som Charlotte Kalla eller våra simstjärnor, då skulle det vara möjligt att göra så här.

Snabbade på

Eftersom det råder karantän i USA, och den amerikanska antidopningsorganisationen Usada därför inte kan skicka ut sina testare för oannonserade dopningsprover på idrottare, har Usada satt i gång ett försök med att låta 15 idrottsstjärnor sköta dopningstester på sig själva.

– Vi har lagt grunden för detta i flera månader och covid-19 gjorde att vi snabbade på det, säger Travis Tygart, chef för Usada, till The New York Times.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i RF:s antidopningskommission. Arkivbild.

Ledecky är nöjd

I stället för att testaren knackar på dörren nås den aktiva av ett telefonsamtal. Dopningstestningen sker genom videosamtal då den aktiva först visar upp sitt badrum och sedan kissar i behållaren, men då med mobiltelefonen utanför badrummet. Den aktiva ska sedan ta tempen på urinet, för att visa upp att det är färskt. Därefter ska idrottaren ta ett blodprov på sig själv för att sedan försluta urinprovet och blodprovet medan testaren tittar på genom videosamtalet. En budfirma hämtar sedan upp proverna.

– Jag är väldigt glad att få göra det här. Det känns väldigt bekvämt, säger simstjärnan Katie Ledecky till The New York Times.

Sprintern Noah Lyles, däremot, föredrar den vanliga metoden som han anser är mer pålitlig.

– Jag personligen skulle hellre ha en testare här, säger han.

Osmakligt

Åke Andrén Sandberg ställer sig frågan vad som händer om något av de här amerikanska dopningsproverna visar sig vara positivt, om det går att döma någon då.

– Då har man ju gått ifrån alla våra vanliga regler, skulle det verkligen gå? Det ska bli spännande att höra vad de hittar på i Amerika, men jag tror att det finns bättre sätt att förenkla saker på, säger han.

– Och så tycker jag inte att det är riktigt smakligt att några människor ska ta blodprov på sig själva, i alla fall när det handlar om idrottare som inte är vana vid det.

Svenska idrottare slipper inte undan dopningstester under coronapandemin.

– Det är inte uteslutet att testa nu heller, men man kanske gör det med mer urskiljning. Våra testare kan hålla sig på behörigt avstånd från dem som de testar, säger Andrén Sandberg.

Följ ämnen i artikeln