Efter Paralympicsbeslutet: ”Ogillar det starkt”

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-03-02

Ryska och belarusiska idrottare kommer få tävla i Paralympics.

Sverige är starka motståndare till beslutet.

– Vi ogillar det starkt, det känns jättetråkigt, säger Åsa Llinares Norlin, Sveriges paralympiska kommittés ordförande.

Uppdatering: Ryska och belarusiska idrottare stoppas från Paralympics

Paralympics är bara två dagar bort. Men precis som resten av idrottsvärlden har evenemanget hamnat i skuggan av det ryska kriget mot Ukraina.

Internationella paralympiska kommittén beslutade under onsdagen att tillåta idrottare från Ryssland och Belarus att tävla men under neutral flagg och att deras medaljer inte räknas i någon medaljliga. Alla nationsflaggor måste täckas över.

Motiveringen till att de inte utesluts är att det inte finns något krav på att medlemmar i IPK måste respektera den olympiska vapenvilan.

”Ställde sig och grät”

Sverige hade tillsammans med övriga nordiska länder protesterat redan inför mötet och när beslutet fattats vittnar Åsa Llinares Norlin om en mycket känslomässig stämning.

– Det är väldigt starkt hos många. Det var otroligt känslomässigt efter beslutet fattats. Polens representant ställde sig upp och grät och sa ”att vi står vid gränsen och tar emot ukrainare som flyr undan Rysslands krig”. Det blir så nära för så många, säger hon och fortsätter:

– Vi får se var det här leder, jag är inte säker på att sista ordet är sagt.

Vad kan förändra det här?

– Ja, jag är egentligen osäker på om något kan göra det.

Tror du bojkotter av spelen kan bli aktuella?

– Det kan det bli.

Är det det för Sveriges del?

– Nej inte i nuläget. Vi har inte fört sådana diskussioner. I så fall måste alla göra det. Vi har kontakt i de nordiska länderna och var och en funderar nu på sitt håll.

Åsa Llinares Norlin vittnar om en omtumlande period för den svenska truppen. De reste iväg till Peking samma dag som krigsutbrottet.

– Inför oroade vi oss mest för coronaprovsvar men när truppen landade var det krig i Ukraina. Jag fattar att det blir ett väldigt svårt beslut att ta för IPK, det är bara två dagar till invigningen.

”Jävligt förbannad på Kreml”

– Det är egentligen Ryssland man är jävligt förbannad på, inte IPK. Det är Kremls beslut vi alla betalar ett pris för och framför allt det ukarinska folket som betalar ett otroligt högt pris, säger Åsa Llinares Norlin.

Ukraina är ett framstående paralympiskt land. 2018 var man fyra i den totala medaljligan och enligt NBC:s Nick Zaccardi delade man medaljpodium med ryska eller belarusiska aktiva vid tio tillfällen.

I en skrivelse från Ukrainas paralympiska kommitté riktas också skarp kritik.

”Liv förloras, familjer slits i sär och tårarna rinner i hela Ukraina. IPK och idrotten kan inte stoppa våldet men de kunde ha sänt ett budskap att det ryska och belarusiska agerandet betyder de hårdaste av sanktioner och total isolering”.

Runt om på sociala medier kommer förslaget att låta Ukraina leda inmarschen under invigningen.

– Det är inget jag hört, men det kan jag säga reda nu att vi kommer stötta i så fall, säger Åsa Llinares Norlin.

Följ ämnen i artikeln