Svensk friidrott med byxorna nere

Publicerad 2018-11-11

HELSINGFORS. Meraf Bahta blir anmäld av dopningkommissionen och föreslår en avstängning på ett år.

Det är Dopningnämnden som tar det slutgiltiga beslutet, men allt pekar naturligtvis på att hon stängs av.

Och då står svensk friidrott med byxorna nere om EM-medaljen från Berlin måste lämnas tillbaka.

Pinsamt är bara förnamnet i så fall, men jag har svårt att se att hon inte ska tvingas lämna tillbaka EM-bronset på 10 000 meter.

Och ännu pinsammare då tyskan Alina Reh kom fyra i det loppet och nu riskerar att få bronset med posten i stället för inför en jublande hemmapublik.

Jag förstod aldrig hur Svenska Friidrottsförbundet tänkte när de lät Meraf Bahta starta i EM, trots att de fått reda på att hennes tredje prick inte skulle strykas.

Det gjorde att hon missat att rapportera var hon befunnit sig vid tre olika tillfällen under en tiomånadersperiod, när dopningpolisen velat ha tag på henne.

Det är tre gånger för många.

En riktig soppa

Med förbundet verkar inte ha tänkt på den här utvecklingen, då de till och med nominerat Meraf Bahta som en av tre damer till utmärkelsen Årets Friidrottare i landslaget vid den kommande Friidrottsgalan.

En nominering som grundas på hennes EM-brons i Berlin som hon alltså kan bli av med.

Meraf har dessutom fortsatt att tävla trots avstängningsrisken. För bara några veckor sedan tog hon SM-guld i terräng. Vad händer med det guldet om hon fälls?

Ja, det är en riktig soppa och bara att ta risken att hamna i det här läget var fel redan från början.

Allt hade undvikits om man i lugn och ro satt sig ner och gjort en snabb beräkning av eventuella konsekvenser och sedan tagit ett vettigt beslut.

Och det hade varit att inte tävla alls förrän det här ärendet var utrett.

Nu är vi plötsligt i ett läge där Dopningnämnden med största säkerhet går på kommissionens linje.

Dopningkommissionen som redan tagit hänsyn till de särkskilda yttranden som Meraf Bahta lagt fram. Maxtraffet för den här typen av dopningöverträdelse är 24 månaders avstängning,.

Nu blir den halverad, men straffet är ändå hårt.

Hårt men rättvist.

Det här är nämligen ett av friidrottens starkaste vapen i kampen mot dopning.

Ett sätt att kunna göra oannonserade dopningkontroller under träningsläger och off season.

Det är ju då de flesta dopningöverträdelser sker.

Det finns också god marginal för de aktiva som kan missa både en och två gånger under en tolvmånadersperiod, då prickarna styrks med automatik en gång om året.

Men missar man tre gånger, är det bokstavligen tredje gången gillt.

Det ska inte få hända och det är ett mysterium att det fick ske i Meraf Bahtas fall, då förbundet visste att hon redan hade två prickar och borde gjort allt för att hon inte skulle få en tredje. Att hon behövde all hjälp hon kunde få.

Så viktig är regeln

Det brukar finnas förmildrande omständigheter i de flesta fall, men jag anser att det måste råda nolltolerans just kring den här regeln.

Det är en av de starkaste signaler de ansvariga kan sända i kampen mot dopning.

Jag brukar ta upp amerikanskan Brianna Rollins som ett typexempel.

Hon tog OS-guld på 100 häck i Rio 2016 och bjöds in till Vita Huset av president Barack Obama för att hedras vid en ceremoni senare på hösten.

Hon blev så till sig, vilket man kan förstå, att hon glömde att rapportera att planerna ändrats och att hon inte skulle vara hemma som hon redan uppgett.

Just den dagen knackade dopningpolisen på, ingen öppnade och hon fick sin tredje prick.

Då hade hon fått sig andra under liknande omständigheter, då hon firades med en karneval i sin hemstad i Florida och glömt att meddela detta.

Det kan ju låta som två starka skäl att missa rapporterandet, men Brianna Rollins stängdes av ett år av Usada. De såg förmildrande omständigheter, men konstaterade att det inte fanns någon annan utväg än avstängning.

Så viktig är den här regeln.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln