Northugs tvåa efter fiaskot – hånar svenskarna

Av: Erik Karlsson, Malin Wahlberg, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Slagen av en åkare från Andorra i går – tvåa på sprinten i dag.

Efter revanschen passade Petter Northug på att håna de svenska åkarna som har ifrågasatt honom.

– Viktor Thorn låter som en clown i en biroll i Solsidan, säger norrmannen till VG.

Petter Northug hade tungt i fjol och den här säsongen har inte börjat mycket bättre. Norrmannen petades från världscuppremiären i finska Ruka och körde i stället norska cupen i Gålå på fredagen. 

Där blev det ett stort misslyckande för norrmannen som slutade på en 37:e plats, 2,06 minuter efter segraren Dario Cologna. 

– Det var sämre i dag. Jag har tränat lite mer, så jag var lite seg och tung, sa Northug till NRK och medger att han tror att världscuplaget skrattar åt honom.

– Jag tror de skrattar åt mig, skakar på huvudet och tänker ”vilken idiot”.

Svag prolog

Men i lördagens sprint fick han revansch. Northug var visserligen inte speciellt snabb i prologen och gick vidare som 25:e man, men tog sig sedan enkelt till final. 

Där fick han endast se sig slagen av landsmannen Håvard Solås Taugböl. 

Enligt NRK har landslagschef Vidar Löfshus lovat en plats i världscupen innan VM. Men det blir ingen start i Lillehammer nästa helg, något som Petter Northug förstår.

– Just nu är jag långt ifrån att kunna ta mig vidare från en prolog i världscupen, då är det ingen vits att åka där, säger Northug till NRK och fortsätter:

– Jag tror Vidar tänker att det är bedrövlig nivå här i Gålå i dag och att resultaten inte räknas. Så hade jag tänkt i alla fall.

Hånar svenskarna

Northug har genom årens lopp skickat många kaxiga pikar mot det svenska åkarna – och efter dagens farmgång i sprinten var han i farten igen.

Northug gav Calle Halfvarsson och Viktor Thorn ett rejält svar på tal efter att svenskduon uttryckt att ”hans karriär är över” och att han ”får sikta in sig på att bli Andorras bästa åkare”.

– Jag har slutat snacka om Calle. Jag tycker synd om honom. Han har aldrig haft någon riktig karriär och jag vet att han kommer att ta med sig det som hände i Falun till graven. Det kommer jag att tänka på när jag somnar i kväll, säger Northug till VG och syftar på när han spurtade förbi Halfvarsson och säkrade ett norskt stafettguld i VM 2015.

– Han är en sorglig stackars åkare som aldrig kommer att lyckas. Jag unnar honom allt gott, men skidåkare... det var fel yrke.

Northugn passar även på att skicka en giftpil mot Viktor Thorn – som han påstår sig inte veta vem det är.

– Nej, jag har inte koll. Viktor Thorn låter som en clown i en biroll i Solsida.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad: