Landslagsstjärnan om Fifas makthavare: ”Vilka nötter....”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Caroline Seger och Nilla Fisher har i veckan kritiserat Fifa för snedfördelning av VM-ersättningar.

De får medhåll från Kosovare Asllani som efter tidigare bittra erfarenheter kallar fotbollens makthavare i Fifa för ett gäng nötter i en intervju med tidningen Expressen.

– Jag vet helt enkelt inte hur de tänker, säger landslagsstjärnan.

Damlandslaget möter Kroatien i VM-kvalet i Göteborg i morgon. Veckan har dock mer präglats av diskussioner kring Fifa, Uefa och damspelarnas orättvisa förhållanden än själva fotbollen som väntar.

Både Caroline Seger och Nilla Fischer har uppmärksammat att Fifa i sommar höjer bidraget till klubbarna som har spelare med i sommarens VM, herrarnas mästerskap. Alla klubbar får 72 000 per dag för respektive spelare som deltar. På damsidan är motsvarande summa noll kronor i dagsläget.

Kosovare Asllani har följt debatten.

– Det är ingen överraskning. Jag tror ni vet vad jag tycker kring den frågan. Det är klart att det inte sköts på ett snyggt sätt. Jag vet inte ens hur de tänker, om de ens tänker, säger hon.

Hon berättade i en intervju i Expressen tidigare i dag om sin erfarenhet av Fifas makthavare. Det var i samband med att hon förra hösten publicerat ett inlägg på Twitter i vilket hon kritiserade Fifas val att lägga 4,5 miljoner dollar på en fotbollsgala och 5,1 miljoner dollar för den totala satsningen på damfotboll som hon fick sig en tankeställare.

”Kände sig tvingade att svara”

Hon ville ruska om lite med inlägget. Svaret kom på samma sociala kanal. Fifas medieavdelningen bekräftade att budgeten för galan låg på 4,5 miljoner dollar, men hävdade att de 5,1 miljoner, som Asllani hänvisat till, bara täckte en del av Fifas arbete kring damfotbollen. 

– Det fick så stor spridning att Fifa kände sig tvingade att svara mig, då kände jag att jag i alla fall nått ut, även om deras svar var det sämsta de kunde gett. För det var så dumt...

– Då tänkte jag: Vilka nötter är det som sitter på maktpositionerna eller deras sociala medier-konto och svarar det här dumma svaret, jag förstår inte. Det visar bara nivån där, säger Kosovare Asllani.

Hon bekräftar uppfattningen efter Sveriges träning dagen före mötet med Kroatien.

Ni är flera starka spelare i svenska landslaget som står upp i de här frågorna, hur länge orkar ni?

– Vi måste dra det här lasset. I Tyskland till exempel är man nöjd för de (spelarna) cashar in bra från både förbundet, medan vi inte är där helt ännu. Samtidigt för oss så räcker det inte att existera och spela fotboll utan vi vill förändra damfotbollen. Vi vill ta den framåt i tiden. Därför måste vi dra lasset. Ju fler som pratar och ställer krav ju bättre är det för damfotbollen. Vi får fortsätta att kämpa.

Uefa har i veckan meddelat att de skjuter till ytterligare medel för herrarnas Champions League och Europa League.

”Samma sak hela tiden”

På frågan om hur hon ser på att damturneringarna inte ens berörs när informationen går ut brister Kosovare Asllani ut i ett snett leende.

– Vad fan ska man säga om det..? Det är samma ska hela tiden. Jag vet helt enkelt inte hur de tänker. Det är svårt att sätta sig in i hur deras tankesätt går. Det är fel människor på fel maktpositioner.

Sportsligt då? Det väntar en viktig VM-kvalmatch.

Vad förväntar sig Kosovare Asllani av Kroatien?

– Det kommer att bli en tuff match. Även om vi vann på bortaplan så ville de göra det tufft och tajt för oss. De flyttade över mycket och är fysiska i sitt spel. För oss handlar det mest om att få tempo i vårt passningsspel och få in många spelvändningar för att utnyttja vår snabbhet på kanterna.

Asllani
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Asllani

Caroline Seger kommer att missa matchen på grund av en lättare vadskada. Det innebär att Kosovare Asllani får Hanna Folkesson eller Julia Roddar bredvid sig på innermittfältet.

– De är ganska lika i sin spelstil, de är fysiska och jobbar hårt båda två. Vi får se vem det blir. Seger vill hämta ännu mer boll och är mer spelfördelare. Skillnaden är kanske att de är lite mer fysiska i sitt spel än en riktig nummer sex.

Turbulent vår

Kosovare Asllani själv är i fin form trots en liten känning i foten tidigare i veckan.

Hon har fått en tung roll i klubblaget Linköping. Och det har varit en turbulent vår med tidigt tränarbyte. Huvudtränaren Marcus Walfridson fick sparken efter bara ett halvår i rollen och har tillfälligt ersatts av Henrik Jensen och förra landslagsspelaren och klubbikonen Charlotte Rohlin.

– Det har hänt väldigt mycket och varit fokus på annat än fotbollen vilket tagit energi. Sen känns det som att vi nu är "back on track" med den nya tränaren och håller på att jobba oss uppåt.

Kosovare Asllani ser gärna en fortsättning med den duo som leder laget nu.

– Jag tycker om Henrik och Rohlin gör det väldigt bra. De är väldigt kunniga och jobbar på detaljer. Så jag tycker att de gjort ett bra jobb och det var exakt vad vi behövde, säger hon.

Under besöket i den mixade zonen får Kosovare Asllani frågan om hur hon ser på att tränaren Henrik Jensen har en relation med lagkaptenen Janni Arnth.

– Jag tycker att de har varit väldigt proffsiga med den delen och skött det riktigt bra. Jag ser inga problem med att han fortsätter. Sen kan jag inte svara på om det blir skillnad för dom.., säger Kosovare Asllani.

Publicerad:

LÄS VIDARE