Tröttnat på pajkastningen: ”För många döms på förhand”

Publicerad 2015-10-15

Före detta tränare startar privat initiativ

Mullsjö-forwarden David Gillek hamnade i nytt blåsväder under onsdagen och spekulationerna om nya avstängningar tog fart.

Nu har förre Växjö-tränaren Dennis Mårtensson tröttnat på pajkastningen – och satt ihop en egen referensgrupp.

– Det måste hända något nu, säger han.

David Gillek

I onsdagens match mellan Mullsjö och Karlstad fick värmlänningarnas kapten Christian Persson en smäll, en misstänkt hjärnskakning och bars ut på bår.

Smällen kom i en närkamp med Mullsjö-kaptenen David Gillek – som med sin bakgrund med incidenter och avstängningar direkt hängdes ut.

– Man vet ändå trots allt vem det är i närkampen, jag är nästan hundra procent säker att det är en armbåge eller en axel i huvudet, sa till exempel Karlstads Tom Colling till vf.se.

Det uttalandet fick förre Växjö-tränaren Dennis Mårtensson att reagera.

– Det är inte bra att David Gillek hängs ut och döms på förhand bara för att det är han. Han döms för konsekvensen, men det kan ha varit en olyckshändelse, säger han.

”Bara att se på hockeyn”

– Nu blir det spekulationer och pajkastning i media om Karlstad ska anmäla eller inte. Vi saknar en oberoende granskningsnämnd, något som legat på förbundets bord länge men det har inte hänt något alls. Klubbarna ska koncentrera sig på att utvecklas sportsligt, inte granska matcher och anmäla varandra.

Ska inte domarna sköta detta?

– De ska koncentrera sig på matchen och göra ett bra jobb där. Inte att granska situationer efteråt. Det är bara att se på hockeyn som hittat en bra lösning med en referensgrupp, det är så man måste arbeta.

Mårtensson har nu samlat ihop en egen referensgrupp – och det är inga dussinnamn som är med, bland annat förra storspelarna Kimmo Eskelinen och Peter Fischerström – och erbjudit förbundet gruppens tjänster.

Enligt Mårtensson så har initiativet fått stöd av de föreningar och domare man varit i kontakt med.

– Jag ringde fem samtal och fick fem ja på studs. Det handlar inte om ekonomisk vinning, vi vill göra det här ideellt för att hitta en lösning på problemet, säger Mårtensson.

Frågan ska upp på SSL-konferens

– Tanken är att vem som helst ska kunna uppmärksamma den här gruppen på en incident som vi skyndsamt ska granska och sedan se om det finns fog för en anmälan. Vi måste minimera spekulerandet, ingen ska dömas på förhand.

Vad händer nu?

– Förbundet har sagt att den här frågan ska upp på en SSL-konferens i mitten av november och det välkomnar vi. Vi ser inget egenvärde i att detta ska vara ett privat initiativ, utan ska det vara hållbart så måste det vara i förbundets regi. Vi har en färdig lösning som vi erbjudit som pilotprojekt den här säsongen och som sedan kan utvärderas i vår.

– Men vi måste komma till en praktisk lösning nu. För varje situation som uppkommer så blir det spekulationer och det skadar trovärdigheten för sporten. Kommer det inget beslut på konferensen så kör vi kanske ändå, även om juridiska nämnden inte har någon skyldighet att ta upp anmälningar från privatpersoner. Vi måste ha oberoende granskning av tveksamma situationer och det måste vi ha nu, punkt slut.

Följ ämnen i artikeln