Björgen bär en nation som tvingats tona ner

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. När längdåkningen tappar fäste, i en tid då ett överdrivet astmabruk och skyhöga blodvärden ligger i fokus bjuder Norge till en avskalad pressträff.

Världens mäktigaste skidförbund möter inför OS-premiären upp i en kall gymnastiksal med dammiga gardiner och tejpade linjer.

Inramningen sköter Marit Björgen.

Följ ämnen
Längdskidor

Gymnastiksalen på Hoenggye Elementary School är kylslagen och enkel. Linjerna för olika bollsporter är tejpade och flagar på sina håll.

Mörka gardiner samlar damm vid de smala fönstergluggarna och pianot på scenen längst in i lokalen har dekorerats med en duk i väntan på att få leverera avslutningssånger för sydkoreanska skolbarn fram i vår.

Vi funderar, i väntan på de norska skidåkarna, på vilken form av klädsel ortens elever måste ha på sig för att inte frysa under gympatimmarna.

Marit Björgen sköter snacket när Norge håller presskonferens.

Norska landslaget har valt att leva sitt mästerskap utanför OS-bubblan. Eget boende på pensionat en god bit från OS-by, egna kockar och mindre koreansk kost.

På ett sätt längre från det sydkoreanska samhället, men på ett annat sätt mycket närmare.

Det finns rakt utanför gatan på Olive Boutique Hotel. Om man vill.

Ett landslag som levt på tronen, som varit aningen sturskt, har efter sina smällar på Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby fått en annan framtoning.

Inget uppblåst snack, inga guldjackor. Det känns sunt.

Älskad och framgångsrik

Ett nödlarm på våra telefoner får oss rycka till där vi sitter och väntar. Med Nordkorea nära känns faran ständigt nära, men larmet avfärdas snabbt med en lokal brand i området och vi andas ut.

Marit Björgen har också sänkta axlar och avslappnad blick där hon kort senare står framför oss. Lika rakryggad som i spåren, med en grundstabilitet i kropp och själ som redan gjort henne framgångrik och älskad.

Ändå står längdsporten också i lågor.

OS-premiären är bara dagar bort och i Pyeongchang har få samtalsämnen kring längsporten handlat om tävlingarna som väntar.

Grannduellen mellan Norge och Sverige - den som för många lyfter skidintresset under mästerskapen – hade inte ens börjat sjuda innan ett tungt anklagelselock kvävt syretillförseln.

SVT:s Uppdrag granskning har ännu en gång väckt viktiga frågor som mår bra av att ventileras i en resonerande och mindre anklagande ton än hittills.

Plågade djur och anklagade svenskar

Det var också dopning som hamnade i fokus när de norska damåkarna inför lördagens skiathlon mötte pressen.

Marit Björgen har under åren själv varit utpekad och anklagad. Hennes muskulatur byggd på gården hemma i Rognes har varit föremål för spekulationer och hon har gång på gång fått försvara sitt bruk av astmamedicin.

Hon kunde varit less på all debatt, men Marit Björgen förstår varför frågorna kommer och har under alla år som jag följt henne tålmodigt svarat.

Jag vill inte påstå att hennes besked den här förmiddagen i Pyeongchang gick på djupet utan låg mot det förväntade håller "Vi står för allt vi gör", "Jag litar på de svenska åkarna". Men det erfarna och medelålders sätt hon ännu en gång tog sig an tunga ämnen som fusk och djurplågeri, medan de yngre stjärnorna i laget Ragnhild Haga och Heidi Weng skickade micken som en brinnande stafettpinne mellan sig, påminde oss om att vi kommer att sakna Marit Björgen den dagen det tar slut.

Norskan med tio OS-medaljer gör i Pyeongchang sitt sista spel och hon kan ännu en gång bli historisk om hon lyckas slå eller tangera Ole Einar Björndalens olympiska medaljrekord på 13 medaljer (åtta guld, fyra silver och ett brons). Tar Björgen två guld och ett silver är hon lika med den norska skidskyttestjärnan.

Det kan bli ett VM i Seefeld nästa vinter med väninnan Therese Johaug som avtjänat sitt straff efter läppsterioden, men sedan väntar pension för norskan.

Jag kommer att sakna henne och ska se till att njuta av konkurrensen och fajten med inte minst Charlotte Kalla kommande veckor.