Mejla

Andreas Käck

”Kommer bli något utöver det vanliga”

Hade varit het även utan Tiger Woods

AUGUSTA. Två svenska spelare i form.

Och tidernas kanske största ikon.

Masters 2018 har alla ingredienser för att bli något utöver det vanliga.

Den svenska golfpubliken har inte direkt varit bortskämd med majoritlar efter Annika Sörenstams tid men nu börjar det nästan kännas som att de rullar in på löpande band – och varför skulle det inte kunna bli en ny blågul triumf här på Augusta National?

Alex Norén har inlett säsongen strålande och vid normal utdelning hade han vunnit en, kanske till och med två PGA-tourtävlingar på sin väg hit. Dessutom har Henrik Stenson – till skillnad från i fjol – prickat formen lagom till denna klassiska vecka.

Det är faktiskt fullt rimligt att påstå att båda svenskarna har chansen att vinna US Masters i år. Så bra är de.

Problemet? Det finns ett gäng andra spelare som också är ganska bra…

”Är stekhet”

Jag tänker på Rory McIlroy, Justin Thomas, Dustin Johnson, Jordan Spieth, Bubba Watson och – hur otroligt det än låter – Tiger Woods!

Det är ganska sällan så många bra spelare har så bra form lagom till Masters-veckan och även utan Tiger Woods medverkan hade 2018 års upplaga varit den hetaste på många år.

Nu är den inte bara het, den är stekhet.

Den (diskuterbart) bäste spelaren genom alla tider är tillbaka på Augusta National för första gången sedan 2015. Ingen kunde väl på allvar tro att han skulle komma tillbaka hit, än mindre som en av de på förhand största favoriterna.

– Det är ett mirakel, som han själv säger.

Man kan tycka vad man vill om Tiger vid sidan av banan men ingen kan ifrågasätta hans dragningskraft på den. Tusentals personer följer honom när han tränar och det säger ju allt om hur omåttligt populär den där karln är.

”Kan smyga i vassen”

Strålkastarljuset kommer förstås riktas mot den 14-faldige majorvinnaren och det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt för Tiger själv, däremot tror jag det kan gynna andra spelare.

Spelare som Jordan Spieth, Dustin Johnson och Justin Thomas, som nu kan smyga lita mer i vassen.

Eller varför inte Henrik Stenson eller Alex Norén?

Alex har bara spelat Augusta en gång, det var i fjol och då missade han cutten. Därtill har han ett svagt ”track record” när det kommer till just majors. Men 35-åringen blir bara bättre och bättre för varje vecka som går och de där ”missade segrarna” på PGA-touren är ändå ovärderliga läropengar som förr eller senare kommer växlas in till guld. Det är bara en fråga om när.

Stenson då? Ja, förmodligen finns det ingen bana i världen som spökat för honom lika mycket som Augusta men kommer han bara in i rätt ”flow” från början så kan han mycket väl skrämma bort det där spöket en gång för alla.

Vi kan sitta och spekulera här bäst vi vill, det är ändå omöjligt att förutse hur det här kommer sluta.

Vad vi däremot kan slå fast är att Masters 2018 kommer bli något utöver det vanliga.

Bara att luta sig tillbaka och njuta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.