OS-hjälten: ”Ännu ett förslag från folk som inte brottats själva”

Uppdaterad 2016-12-09 | Publicerad 2013-05-02

Jimmy Lidberg tror inte alls på förslaget att brottas i bar överkropp.

Jimmy Lidberg förstår poängen med bara överkroppar, men menar att det skulle bli hopplöst svårt att koppla grepp på grund av all svett.

– Tidigare har man pratat om heltäckande dräkt eftersom vissa fuskat med olja, säger OS-medaljören.

Brottarförbundets ordförande Nenad Lalovics drastiska förslag om bar överkropp för brottarna i den grekisk-romerska stilen väcker debatt.

Jimmy Lidberg, nybliven förbundskapten för Norge och svensk OS-bronsmedaljör i somras, är skeptisk.

Samtidigt han förstår grundtanken.

– Jag kan förstå hur han tänker, det blir mer krigarkänsla. Utåt sett finns det fördelar, kolla bara på MMA och vilka signaler det sänder ut med en vältränad kropp. Då får alla se vad som krävs att en brottare i världseliten.

Svårt att koppla

Anledningen till att Lidberg dömer ut förslaget är istället det sportsliga. Med en bar, svettig överkropp kommer det blir ännu svårare att koppla grepp på sin motståndare.

– Alla vet vad det innebär. Färre grepp är inte positivt för sporten, säger Lidberg.

– Tidigare har man pratat om att en heltäckande dräkt eftersom vissa har fuskat med olja. Så jag vet inte hur förankrat det är hos brottarna, det låter tyvärr som ytterligare ett förslag från folk som inte brottats själva. Man behöver det lilla fästet från trikån för att koppla.

Hur svårt är det att koppla grepp på en bar överkropp?

– Tänk dig att du möter någon som väger lika mycket som dig och du ska koppla grepp när svetten blir som olja. Och sen ska du kasta honom så att hans kropp roterar runt hans egen axel. Det är nästan omöjligt när man är riktigt, riktigt hal. På så sätt hade det varit mer naturligt med fristilen där man kopplar grepp på hela kroppen.

Att minska antalet discipliner är heller inget som faller i god jord.

– Brottningen har minskat i varje OS. Tolv, tio och så sju nu senast. Det är sorgligt tycker jag, det är mördande konkurrens redan. Jämför med simningen som har 50 olika distanser och tre olika simsätt. Men är det vad som krävs så måste vi göra det.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln