Frida Karlsson tog JVM-guld

Kollapsade i målområdet efter krossen i Lahtis

Av: Jacob Larsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Guldregnet fortsätter för Sverige under juniormästerskapen i Lahtis.

Supertalangen Frida Karlsson följde upp Moa Lundgrens U23-seger i sprint på måndagen med att tvåla dit alla i JVM-loppet över fem kilometer på tisdagen.

Väl i mål var 19-åringen så utpumpad att hon kollapsade i målområdet.

– Jag var väldigt laddad och revanschsugen efter fredagens lopp, säger Karlsson.

Frida Karlsson var rasande efter helgens femteplats i sprint. 19-åringens fokus har dock hela tiden varit på femkilometersloppet så det var med både förväntan och revansch Karlsson gick ut som sista tjej i tisdagens fristilslopp.

Föll ihop i målområdet

Där var det Karlssons öppning som var rasande snabb och redan vid 1,1 kilometer hade 19-åringen tagit ledningen med över tio sekunder. Sedan fortsatte bara uppvisningen och vid 4,1 kilometer hade försprånget vuxit till 19 sekunder.

Foto: Vesa Moilanen / TT

Avslutningen var inte lika ursinnig men i mål kunde rivalerna ändå bara lyfta på mössorna och erkänna sig besegrade när svenskan körde hem guldet med drygt elva sekunders marginal ner till norskan Helene Marie Fossesholm. Karlsson var då så utpumpad att hon sedan föll ihop i armarna på en av de svenska ledarna.

– Jag var väldigt laddad och revanschsugen efter fredagens lopp, säger Frida Karlsson till arrangören efter loppet och fortsätter:

– Konkurrensen var tuff, men det var väldigt roligt att åka skidor idag.

Frida Karlssons uppvisning väcker nu också frågor om 19-åringen till och med kan bli aktuell för VM i Seefeld i slutet av februari?

Kört jämnt med Kalla och Andersson

Redan i tävlingspremiären i Bruksvallarna den här säsongen slutade 19-åringen tvåa på den klassiska milen, endast slagen av Charlotte Kalla, och i Falun för några helger sedan kom hon trea, bakom Ebba Andersson och Kalla.

I Bruksvallarna diskuterades det också huruvida Karlsson redan i år skulle få chansen i världscupen men landslagschefen Rikard Grip var då tydlig med att nu pågående JVM var 19-åringens stora mål den här säsongen.

– Hon har gjort det väldigt bra och vi vet att hon har en otroligt hög kapacitet. Men vi har haft en generell filosofi de senaste fem-sex åren där vi vill jobba för att våra juniorer ska ha Junior-VM som största fokus, men sedan innebär inte det att de inte kommer att få möjligheten att vara med och tävla i världscupen senare under säsongen, sa Rikard Grip till Sportbladet då.

I väntan på klarare besked kring Karlssons eventuella VM-medverkan kan svensk skidåkning fira att framtiden ser ljus ut på damsidan. Redan på måndagen vann Moa Lundgren guld i U23-sprinten och nu kan alltså svensk skidåkning fira ytterligare ett guld i Lahtis.

Poromaa topp 10

På herrsidan blev det inte samma blågula framgång, men 18-årige William Poromaa gjorde en stark insats och slutade till slut på en tionde plats.

Poromaa var dock aldrig i närheten av medaljer utan klockades mellan plats tio och tretton vid samtliga mellantider.

Vann gjorde suveräna ryssen Alexander Terentev, som också vann sprinten i söndags.

Publicerad:

LÄS VIDARE