Stina Nilsson vann sprintrysaren i Falun

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Fördel Stina Nilsson i kampen om den totala sprintcupen.

Svenskan krossade norskan Maiken Caspersen Falla i Falun och var lättad efter segern i de svåra förhållandena.

– Jag tror att alla var rädda när vi körde ner där för det var så många krascher idag, säger Stina Nilsson i segerintervjun.

Många åkare föll i den lösa snön i Falun.

Men de svenska favoriterna stod pall i fristilssprinten.

Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter tog sig till final. Där fanns också norska Maiken Caspersen Falla, som utmanar Stina Nilsson om segern i den totala sprintcupen.

Och där var Stina Nilsson starkast. Hon vann före norskan och leder sprintcupen med 33 poäng inför avslutningen i Kanada nästa helg. Maiken Caspersen Falla får en tuff utmaning nästa helg. I Kanada delas det ut 50 poäng jämfört med 100 i Falun då den sprinten är en del av en minitour.

”Svåra förhållanden”

Stina Nilsson var lättad efter segern. Hon utvecklade sina tankar för Sportbladet, som är på plats i Falun.

– Jag är jättenöjd med hur jag tacklar de svåra förhållandena. Allt stämde idag, säger Stina Nilsson och fortsätter:

– Det kändes som att det var någon som ramlade i varje heart. Jag kände att jag inte ville inte bli en av dom. Det var mycket som står och faller om jag faller idag.

Upploppet?

– Den satt väldigt bra, det är jag väldigt stolt över, säger hon.

Hon kändes sig så starkt att hon hanterade att norskan fick en lucka i uppförsbackarna mitt på banan. Stina Nilsson visste också att det var bra att ligga efter för att få slipstream.

– Jag kände mig att jag kunde gå hårt uppför men ville vara så pigg att jag kunde vara säker utför. Jag vet att suget funkar väldigt bra, säger Stina Nilsson.

I sin ambition om att vinna sprintcupen kommer Stina Nilsson att avstå söndagens distanslopp.

Maiken Caspersen Falla var trots andraplatsen belåten med dagen.

–Jag är väldigt nöjd för jag tycker att den här banan är väldigt krävande. Jag har väldigt mycket respekt för svängarna och utförskörningarna. Jag försökte vara lite reserverad och inte dundra på i 110. Men jag ville ändå ligga först ifall någon annan skulle ramla, säger hon.

Norskan vet att det är riktigt svårt att ta in försprånget som Stina Nilsson har nu i sprintcupen:

– De 33 poängen är för mycket att ta in, då måste hon bli sjuk eller något och det hoppas jag inte. Men jag är oavsett väldigt nöjd med hur formen utvecklat sig de senaste månaderna.

För Maja Dahlqvist blev finalen tuff efter problem i den första delen av banan, men hon körde upp sig bra i fältet och kom på pallen igen.

– Jag fick ett litet fall i första backen och med tanke på det är jag glad för att jag kom trea. Samtidigt är jag lite besviken på att jag inte kunde kämpa hela vägen in, säger Maja Dahlqvist.

Ida Ingemarsdotter, som inte fick chans att köra sprint på VM, var fyra.

– Man ska aldrig räkna bort mig. Jag är som en potatis. Jag går att använda till mycket..., säger veteranen efteråt.

1 av 5 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Publicerad:

LÄS VIDARE