”Jävligt synd om henne”

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Holm
Foto: CARL SANDIN
Stefan Holm

Beslutet om att Abeba Aregawi missar OS skapar reaktioner.

En som står bakom löparen är Stefan Holm.

– Det finns ju inget dopningsfall, säger Stefan Holm.

I dag kom det Svenska Friidrottsförbundets beslut om att Abeba Aregawi inte får åka till OS i Rio, efter dopningsanklagelserna.

Beslutet har skapat många reaktioner, där bland annat Kajsa Bergqvist helt stödjer beslutet. Stefan Holm däremot är lite mer tveksam.

– Hon är ju frikänd av Wada, samtidigt är det ett problem att hon stoppat i sig en tablett som hon inte vet vad det är. Det finns ju inget dopningsfall, säger Stefan Holm.

Sen är det jävligt synd om henne som hamnar i den här situationen, samtidigt som hon även har sig själv lite att skylla, säger Stefan Holm. 

"Wada har inte fått ihop det riktigt"

Stefan Holm förstår ändå beslutet som fattats. Men inte enbart på grunder av dopningsanklagelserna.

– Det känns väl ganska väntat. Hon har inte tävlat på i alla fall ett år. Jag förmodar att förbundet har koll på hennes idrottsliga status, säger han.

Om hon hade presterat, borde hon då blivit uttagen?

– Det är en hypotetiskt fråga, men hade hon sprungit på fyra blankt i Diamond League, så hade hon fått åka. Det är klart, säger Holm.

Fallet kring Abeba Aregawi har inte skötts riktigt på rätt sätt av de olika parterna menar Holm.

– Wada har väl inte fått ihop det riktigt. De hade inte tillräckligt på fötterna när de tog beslutet om avstängning i februari, och det har kommit nya rön. Det är många som är i samma i situation, säger Stefan Holm.

"En fantastisk löpare"

Men det är inte bara Wada som har en roll att fylla. Även det Svenska Friidrottsförbundet måste agera, om Aregawi ska vara kvar i Svensk friidrott. 

– Jag hoppas verkligen att hon har en framtid i Svensk friidrott, och att förbundet stöttar och hjälper henne. Hon är en fantastisk löpare. Men hon behöver stöttning av förbundet, säger han.

Han hoppas även få se mer av henne i Sverige.

– Det vore kul att se henne springa galor i Sverige och även springa SM. Vara en del av Sverige, säger Holm.

Publicerad: