Saknade tider när Karlsson jagades av Johaug

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. När Therese Johaug jagade Frida Karlsson lämnades tittarna helt utan möjlighet att jämföra åkarna.

Anders Blomquist kritiserar bristen på mellantider.

– Det borde ha funnits fler, säger SVT-experten.

Individuella lopp är alltmer sällsynta i mästerskap.

I Centraleuropa, där majoriteten av tittarna finns, föredrar de sändande bolagen lopp där försten i mål vinner. Det är ett av skälen att VM numera bara bjuder åkarna på en ren kamp mot klockan: tio kilometer för damerna och femton för herrarna.

Ytterst svårt att avgöra

Frida Karlsson hade tidigt startnummer i damernas lopp över tio kilometer klassiskt. Hon tog rejäl ledning vid alla passeringar, men när Therese Johaug – 32 startnummer senare – kom dit knuffades svenskan ner.

Efter 6,2 kilometer var marginalen 7,7 sekunder, men 500 meter längre fram hade avståndet krympt till 4,8.

Därifrån var det drygt tre kilometer till mål. Tre av de mest dramatiska kilometerna hittills i det här världsmästerskapet ur blågul synvinkel. Men huruvida Johaug skulle besegra Karlsson som väntade i mål var ytterst svårt att avgöra, för arrangörerna bjöd inte på en enda mellantid till.

Anders Blomquist.
Foto: ANDREAS BARDELL
Anders Blomquist.

”En till hade behövts”

Ovissheten försvårade SVT-duon Jacob Hårds och Anders Blomquists jobb. ”Blomman” är inte rasande över bristen, vi ska inte överdriva, men har är milt kritisk och hade önskat kunna ge tittarna mer info. Det kan ju inte ha kommit som en överraskning att avgörande händelser skulle ske de tre sista kilometerna (där Johaug utökade ledningen och vann med 12,2 sekunders marginal)

– Det hade varit roligt att på ett individuellt lopp kunna följa händelserna bättre. Det är en tjusning att inte veta exakt hur det går, men några till tider hade varit ha kul att ha, säger Blomquist och förtydligar:

– Åtminstone en till mellantid hade behövts.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE