”Vi fick Kim ur balans”

Hetsig och dramatisk seriefinal i handbollsligan

Uppdaterad 2021-02-11 | Publicerad 2021-02-10

Kim Andersson.

Tre skott i ansiktet, oväntad vändning, stort målvaktsspel, bråk och dubbla röda kort.

Ystads IF-Malmö blev en hetsig, händelserik och spännande seriefinal.

– Tyvärr blev det lite tråkigheter som hände och som förstörde matchen, säger Malmös hjälte Dan Beutler.

Ystads IF-HK Malmö blev en seriefinal som innehöll det mesta...ja, nästan allt.

YIF ledde serien med två poäng inför matchen och såg ut att rycka i toppen efter första halvlek då man ledde med 14–9.

Men den händelserika andra halvleken innebar en total scenförändring.

Gjorde bara fyra mål efter paus

Tio minuter in i andra halvlek fick Malmös storspelande målvakt Anton Hellberg ett skott i ansiktet och fick bryta matchen. Då kom veteranen Dan Beutler in igen efter att inlett matchen svagt.

–Jag tänkte att nu är det upp till mig. Nu får jag se till att rädda lite bollar så vi kan vinna den här matchen, säger Beutler till C More efter matchen.

Och som han spelade, 43-åringen.

YIF lyckads bara göra fem mål i andra halvlek.

Men Malmö kunde ändå inte koppla greppet för i andra målet storspelade hemmalagets Erik Hvenfelt.

Bråk och röda kort

Med åtta minuter och ställningen 19–17 kvar fick också han ett skott i huvudet när Viktor Östlund i fritt läge träffade honom mitt i ansiktet. Hvenfelt fick ledas ut med befarad hjärnskakning. Kim Andersson blev vansinnig på Östlund för det illa placerade skottet och tumult uppstod med flera spelare inblandade. Situationen slutade med att Andersson, som varit irriterad på Östlund en gång tidigare i andra halvlek då han tyckte att den gamle landslagskamraten filmade i en situation på mittplan som gav Andersson två minuter, och Malmös Kassem Awad båda fick rött kort.

Eftersom YIF:s förstemålvakt Niklas Kraft var borta sedan tidigare fick man nu slänga in sin tredjemålvakt Pontus Encrantz.

Och jodå, 19-åringen fick också ett skott i huvudet. I slutminuten och ställningen 19–19. Men Encrantz kunde fortsätta spela.

Med fem sekunder kvar kunde Malmös Fredrik Lindahl göra 20–19 från kanten. Det var första gången Malmö var i ledning sedan man hade 5–4 i inledningen av matchen och det blev också det sista målet.

Ystad fick iväg ett skott i bra läge i slutsekunden men Butler stod i vägen än en gång.

”Fick stopp på Kim”

– Vi kämpade oss tillbaka efter ett väldigt bra försvarsspel i andra. Det var inget skönspel. Tyvärr blev det lite tråkigheter som hände och som förstörde matchen. Det påminde om en slutspelsmatch, säger Beutler till C More.

– Viktor (Östlund) är världens snällaste och skulle aldrig skjuta någon i huvudet med flit. Det var jäkligt oturligt men jag förstår Ystads reaktion.