Månadens lag i elitserien: December

Publicerad:

SPORTBLADET

December bjöd flera imponerande insatser.

Med hög konkurrens var det några som petades precis på målsnöret.

Här är Sportbladets Månadens lag.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Målvakt

Joel Othén, Sandviken:

En personlig favorit som i hög konkurrens med sina kollegor får platsen som nummer ett i december. Mot AIK var han en stor anledning till att Sandviken tilläts vinna, mot Motala såg han till att Sandviken hade möjligheten att kvittera i slutet, detsamma borta mot Edsbyn och i kryssmatchen mot Broberg räddade han en straff efter det egna lagets kvittering. Mot Villa räckte inte hans spel hela vägen, men Othén har varit både matchvinnare och matchräddare åt ett Sandviken som börjat svaja.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

Försvar

Martin Andreasson, Villa Lidköping:

Stabil i serieledande Villa vars försvar Andreasson är en oerhört stor och viktig del i. 33-åringen har varit i princip klanderfri i defensiven i stort sett hela säsongen och har dessutom levererat två mål i december. Martin Johansson får allt som oftast de stora rubrikerna i Villaförsvaret, men hittills är det kollegorna Andreasson och Ludvig Johansson utgöt en minst sagt lika stor roll i detta starka försvar.

Simon Blomqvist, Vänersborg:

Personifierar elitseriens tätaste försvar med ett pondus som smittar av sig på hela laget. Förra månadens motivering gäller i princip fortfarande. Var en stor del i att Vänersborg säkrade elitseriens första nolla för säsongen.

Linus Pettersson, AIK:

Försvarsgeneral i ett AIK som inte drar sig för att attackera. Ställs lite oftare på prov jämfört med andra lag i toppen av tabellen och löser det allt som oftast med bravur. Spelar fysiskt och tufft, men inte fult och är en naturlig ledare i detta stjärnfyllda AIK.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Simon Blomqvist i Vänersborg

Ytterhalvor

Viktor Spångberg, Motala:

Styr och ställer i Motalas spel och är inblandad i det mesta. Med Spångberg i laget förvandlas östergötarnas offensiv och höjs både en och två nivåer, trots sin ytterhalvsposition. 24-åringen, som varit drabbad av sviterna från en tidigare hjärnskakning, har gått från klarhet till klarhet och är just nu en av de mest intressanta spelarna i elitserien att se på en bandyplan.

Erik Säfström, Villa Lidköping:

Inblandad i allt mer av Villas spel och gick från klarhet till klarhet i sin nya omgivning som han ser ut att känna sig mer och mer hemma i. Landslagshalven kommer allt närmare sin toppnivå och väl där så befinner han sig i absoluta världstoppen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Erik Säfström i Villa Lidköping

Mittfält

Joel Broberg, Villa Lidköping:

I ett skadedrabbat Villa Lidköping har Broberg bara växlat upp. Något som gett resultat och visat sig i poängkolumnen. I novembers tre matcher blev det blygsamma tre assist. Efter december månads nio matcher stod han på totalt 20 (12 mål och 8 assist). Visserligen i ett Villa Lidköping som öst in mål, men det har nyblivne 21-åringen varit en stor del i.

Kasper Milerud, Hammarby:

Det har snackats om att det är Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg som ska vara de stora poängräddarna för Hammarby i år. De har visserligen levererat, men det är Kasper Milerud som dragit det stora lasset, i alla fall produktionsmässigt. Genom att växla som offensiv mittfältare och som vinge i anfallet har han vaknat i sin nygamla offensiva roll. Hammarbys bäste målskytt lämnade planen poänglös en enda gång i december – månadens första match mot Vänersborg (3–3).

Adrian Emretsson, Frillesås:

Att leverera i ett vinnande lag kommer sig naturligt, men att göra det i ett bottenlag som inte kan vinna är en helt annan sak. Emretsson var jumbon Frillesås bästa spelare både generellt och poängmässigt innan Fredrik Brandin började hitta till målet ordentligt i slutet av december. Ledde laget till sin första poäng mot Bollnäs och var nära att leda laget till en sanslös vändning mot Broberg.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
’Bajens’ Kasper Milerud

Anfall

Erik Pettersson, AIK:

Erik Pettersson gör det Erik Pettersson gör. Visserligen inledde han december med att göra ”bara” ett mål mot Sirius efter att ha återhämtat sig från covid-19. Därefter är det har han inte lämnat planen utan att göra minst två poäng. Bland annat så har han orkestrerat vändningar mot Vetlanda, Västerås och Sirius (senaste matchen ej inräknad). AIK har gått så långt att de inleder det 2021 genom att benämna honom som ”ET” i sina egna sociala medier.

Christoffer Edlund, Villa Lidköping:

Han gör precis det en anfallare ska göra, mål. Och det finns inget stopp. Med sina 37 mål är han överlägsen i skytteligan och med nuvarande målsnitt (2,8 per match) håller han ett tempo som skulle räcka till 74 stycken innan grundserien är över. Då har han också bränt flera solklara målchanser och inte riktigt nått upp till sin absoluta topp ännu.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
AIK:s Erik Pettersson

Tränare

Svenne Olsson, Broberg:

Det är inte snyggt, det är inte speciellt underhållande, men det görs på ett imponerande vis. Efter att ha inlett med idel oavgjorda matcher och förluster åkte de på en ordentlig självförtroendekäftsmäll när de föll med uddamålet mot nykomlingen Tellus. Säsongen såg ut att gå mot ett absolut mörker, men Olssons mannar vände det till den raka motsatsen. Sedan förlusten mot Tellus avslutade Broberg december genom att gå obesegrade i fem matcher, varav endast annandagsderbyt mot Sandviken slutade oavgjort.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN