Kalis Loyd vittnar om rasism i basketlandslaget

Basketstjärnan i Blågula hjältar: Det finns strukturell rasism i landslaget

Publicerad 2021-05-06

Det finns strukturell rasism inom basketlandslaget i dag, menar stjärnan Kalis Loyd i SVT-programmet Blågula hjältar.

En anklagelse förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo menar är svår att bemöta.

– SVT har inte gjort ett gott journalistiskt värv eftersom de inte ställer några motfrågor till ett så radikalt uttalande, säger Joulamo och riktar kritik mot SVT:s produktion.

I tv-programmet Blågula hjältar som har premiär i SVT på torsdagskvällen intervjuar den tidigare stavhopparen Alhadji Jeng åtta svenska idrottshjältar om rasism och fördomar. En programserie som redan i de två första avsnitten presenterar allvarliga anklagelser mot svensk idrott.

”Vill att folk ställer sig i ledet”

Basketstjärnan Kalis Loyd, nyligen uttagen i den svenska EM-truppen, säger själv att hon upplevt rasism i landslaget.

– I landslaget finns det strukturell rasism där man kan välja bort spelare. Man kan säga att det är på grund av spelförståelse. Det spelar ingen roll vad. Spelaren är dominant men du blir inte vald på grund av din hudfärg. Men det är ingen som säger det. Det är ingen som säger att du inte blir vald på grund av din hudfärg, säger Loyd.

På Alhadji Jengs raka fråga om Loyd menar att det ”fortfarande händer 2021 att man väljer bort folk på grund av att de inte passar in” svarar 32-åringen:

– Ja. Man vill ju ha folk som ställer sig i ledet.

Loyds tidigare landslagkamrat Farhiya Abdi bekräftar också för Sportbladet att rasism förekommit inom svensk basket. Abdi, som just nu tackat nej till landslagsspel av personliga skäl, välkomnar därför Loyds offentliga vittnesmål.

– Jag kan säga rakt ut att jag själv inte upplevt rasism när jag spelade i landslag och ungdomslandslag. När jag spelade i ungdomslandslagen var vi åtta svarta och kanske fyra vita. Det kändes tryggt så jag har en helt annan upplevelse men jag har också hört och sett vad andra berättat och det pågår, säger Abdi och fortsätter:

– Men det jag kan säga är positivt med svensk basket är att bollen nu börjat rulla och vi känner att folk nu vill lyssna och höra. Men vi har fortfarande en lång väg att gå. Det handlar om att vara tillmötesgående och öppen för förändring även om man inte är träffad själv för att skapa en öppen och stark kultur av mångfald i landslaget. Vi alla har ett ansvar.

Även Svenska basketbollförbundets Fredrik Joulamo ser positivt på att Loyd berättar öppet om sina upplevelser. Däremot ifrågasätter Joulamo hur SVT hanterat vittnesmålet.

– Vi välkomnar programmet och att våra spelare talar ut och lämnar vittnesmål om vad de känner. Det är viktigt att poängtera. Vi har en ständig dialog med Kalis och vi är på samma lag. Så vi ser positivt på att Kalis talar ut. Men för att ens gå i bemötande om det här skett 2021, eller 2020 eller 2019, så skulle jag behöva konkreta exempel, säger Joulamo och fortsätter:

– Det måste följas upp av motfrågor. Det upplever jag att SVT inte har gjort alls i Kalis intervju. Det har inte ställts en enda motfråga och då får vi inte möjlighet att bemöta exempel där spelare skulle kunna ha exkluderats på grund av hudfärg. Utan det är det väldigt svårt, säger Joulamo.

”Kan aldrig svära dig fri”

Svenska basketbollförbundet genomförde nyligen runda bordssamtal med ett antal nu aktiva och tidigare aktiva herr och damspelare kring frågor om rasism. Loyd var en av dem och förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo bekräftar att det då framkom upplevelser av rasism inom organisationen historiskt.

Förbundet har sedan dess därför sjösatt ett omfattande utbildningsarbete och sett över sin uppförandekod.

– Naturligtvis kan du aldrig svära dig fri från att rasism förekommer inom idrotten, vi är en del av samhället och en spegling av det. Men bara det faktum att vi lyft upp frågan i ljuset och lyft på stenarna för att få reda på vad som finns där under gör att jag upplever att vi gör mer än många andra inom idrottsrörelsen, säger Joulamo.

SVT:s projektchef Max Bursell svarar på kritiken i ett mejl till Sportbladet:

”Den här programserien är ett unikt tillfälle då ett antal svenska landslagsstjärnor kanske för första gången får berätta om sina upplevelser av fördomar och rasism, både i det vardagsnära och inom idrotten. I programmet är vi inte ute efter en debatt eller att leda något i bevis, här låter vi de medverkande prata till punkt om sina upplevelser. Vi har naturligtvis intervjuat representanter från basketförbundet som ger sin syn på frågan och på Kalis upplevelser. I slutversionen av programmet som kommer att publiceras finns det ett citat där Kalis också säger att det på vissa sätt går åt rätt håll inom basketförbundet.”

Följ ämnen i artikeln