Okända dokument visar svensk fotbolls kamp mot EU

Publicerad 2020-09-29

Hösten 2020 kommer ett förbud mot majoriteten av de konstgräsplaner som finns i Sverige allt närmare.

Europeiska kemikaliemyndigheten rekommenderar ett totalförbud i hela EU.

Här är de okända dokumenten som visar hur svensk fotboll kämpar för sin framtid.

I Sverige finns ungefär 1300 konstgräsplaner, majoriteten av dem har en ifyllnad av gummigranulat från återanvända bildäck. Nu tar Europeiska kemikaliekommissionen nästa steg för ett totalförbud mot den typen av konstgräsplaner inom hela EU.

– Det vore förödande, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svensks fotbollsförbundet.

Redan sommaren 2019 skrev Sportbladet och tyska Welt am Sonntag om planerna och ett par dagar senare dementerades uppgifterna av EU:s talesperson Natasha Bertaud. Samtidigt pågick arbetet för att förbjuda gummigranulat i konstgräsplaner inom unionen.

Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) har utrett frågan sedan 2018 och den 10 juni 2020 rekommenderade ECHA:s kommitté för riskbedömning (RAC) ett totalförbud av konstgräsplaner som innehåller gummigranulat. Förslaget har varit på remiss under sommaren, i slutet av 2020 väntas ECHA skicka sin rekommendation till EU-kommissionen och 2022 ska ett beslut tas. Följer EU-kommissionen rekommendationen måste samtliga planer med gummigranulat inom EU bytas ut inom sex år, det vill säga före 2028.

Nordiska förbunden kämpar mot totaltförbud

Det skulle få förödande konsekvenser för fotbollen i alla de nordiska länderna.

– För oss i svensk – och i nordisk – fotboll är konstgräsplanerna nödvändiga för att kunna spela fotboll i hela Sverige under hela året. Vi ser att drift och underhåll är en nyckelfråga för konstgräsplanerna med granulat och ett förbud vore förödande för vår verksamhet, säger Sjöstrand till Sportbladet.

Tillsammans med övriga nordiska fotbollförbund arbetar SvFF nu hårt för att försöka rädda konstgräsplanerna med ifyllnad av granulat. Bland annat har de lämnat en gemensam skrivelse till ECHA och SEAC (Kommittén för socioekonomisk analys). Där skriver man bland annat att konstgräs är en förutsättning för att 1,2 miljoner registrerade spelare ska kunna spela fotboll året runt och att det i dag inte finns något material som kan ersätta gummigranulat. Samtidigt påpekar förbunden att man vill arbeta för att hitta miljövänliga lösningar.

– Deras (ECHA:s) resonemang bygger på att ett totalförbud skulle öka aktiviteten för att hitta nya material, men det sätter oss i en väldigt svår situation, säger Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms fotbollförbund och i svenska fotbollförbundets anläggningskomitté.

– Vi måste byta majoriteten av alla konstgräsplaner inom sex år och det medför en oerhört hög kostnad. Det är i princip omöjligt för oss att klara av det.

Ett totalförbud förödande för svensk fotboll

Det svenska och de nordiska fotbollförbunden arbetar därför mot ett totalförbund och för andra typer av åtgärder. I Sverige finns redan i dag hårda restriktioner för spelarna när de lämnar planen, förhållningsregler när det gäller snöröjning och extra filter i dagvattenbrunnar. Kort sagt vill förbunden införa säkerhetsåtgärder så att gummigranulatet stannar på planen och inte förs vidare ut i naturen och haven.

– Behåller vi de små gummikulorna på planen behöver vi exempelvis inte fylla på med nya. Det finns ett stort antal åtgärder som vi kan göra, samtidigt som vi tittar på andra alternativ, säger Lars Ekholmer.

– Än så länge finns inget alternativ som är tillräckligt bra.

Den ståndpunkten delar inte Europeiska kemikaliemyndigheten och därför rekommenderar de ett totalförbud.

Brevet i sin helhet