Publicerad:
Uppdaterad:

Ebba Andersson sexa i jaktstarten

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska planen var en offensiv jakt tillsammans mot pallen.

Av det blev inget.

– Det var en fruktansvärd känsla, säger Moa Lundgren som inte orkade haka på när Ebba Andersson kom ikapp.

Moa Lundgren och Ebba Andersson startade efter varandra på plats åtta och nio i jaktstarten på 10 kilometer klassiskt. Båda två med cirka 20 sekunder upp till en pallplats.

Inför loppet berättade Moa Lundgren att planen var att samarbeta med Ebba Andersson och ta upp jakten på gänget framför för att kunna ta sig upp i listorna.

Men det fanns en utmaning – Ebba Andersson trodde att lagkamraten skojade med henne.

– Jag vet att Moa brukar vara offensiv och när hon sa att jag skulle upp i rygg på henne så kände jag att jag är inte så stark med tanke på hur hon brukar öppna loppen, berättar Ebba Andersson efter loppet.

– Jag sa till Ebba att det inte var några problem och att jag väntar in dig. Då trodde hon att att jag lurade henne och skulle lämna henne i sticket, säger Moa Lundgren.

Ebba Andersson kom dock i kapp sin lagkamrat så initialt såg planen ut att hålla, men den sprack ganska snart.

Men Moa Lundgren hade inte en lika bra dag som igår och gapet upp till toppen växte snabbt från start där Ingvild Flugstad Östberg var den som körde ikapp tvåan Natalija Nepreajeva och trean Heidi Weng.

– Jag kände redan på uppvärmningen att jag inte hade benen, men jag intalade mig att det kunde gå med lite tur... Jag gjorde allt jag kunde men med lösa spår, slakmotor och trött kropp är det inte lätt. Jag är ändå nöjd med min utförskörning, säger Moa Lundgren.

Johaug vann lätt

Ebba Andersson höll dock farten bra under andra halvan och plockade placeringar upp till en slutlig sjätteplats, precis bakom Krista Pärmäkoski.

– Precis som igår tycker jag att åkningen känns okej. Det känns bra att jag fått två lopp efter sjukdom och jag hoppas att det ska göra gott för min form framöver, säger Ebba efter loppet.
Johaug gick 45 sekunder snabbare, vad säger du om marginalen?
– Det är ett stort avstånd. Samtidigt måste jag ha i åtanke att jag är tillbaka från sjukdom och jag kände att jag tröttnade på sista varvet, säger Ebba Andersson och påpekar:
– Jag är inte i toppform för tillfället så jag hoppas att jag en del att gå på där.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Moa Lundgren rasade igenom fältet till en 17:e plats medan Charlotte Kalla spurtade och lyckades försvara sin 12:e plats från start.

– Jag försökte öppna mer offensivt, men fick aldrig kontakt med de som öppnade före mig. Sen kom gruppen bakom mig ikapp. Men det var en motivation på slutet att ge allt för att behålla den platsen, säger Kalla.

Vem som vann? Ja, när Therese Johaug går ut med 32 sekunders ledning kan det inte gärna sluta på något annat sätt än att hon vinner. Dessutom med en större marginal än hon hade från början. Norskans 64:e världscupseger.

Bakom henne knep ryskan Natalja Neprjajeva andraplatsen och medan Ingvild Flugstad Östbergs tå fixade tredjeplatsen tätt före Heidi Weng.

Foto: Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: