”Just nu är det en väldigt viktig plattform”

Här kan du se stjärnorna tävla – Sportbladets guide till helgens stora lopp

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Felix Rosenqvist tävlar i helgen
Foto: PRIVAT
Felix Rosenqvist tävlar i helgen

SPORTBLADET

Ingen tävling i Formel 1. Inget lopp i IndyCar. Uppskjutna mästerskap i motoGP och i VM i rallycross.

Men misströsta inte.

Helgen är fylld av racing – och Sporbladet guidar dig till scenen där stjärnor som Charles Leclerc, Lando Norris, Felix Rosenqvist och Scott Dixon tävlar.

När CONVID-19 tvingar människor att sitta hemma, isolerade i sina egna bostäder har racingförarna klivit in i en annan värld. I Esportens värld.

– Det är ett substitut, just nu är det en väldigt viktig plattform. Den är viktig för oss, för sponsorer och för fans. Det finns ställen där vi kan tävla, och de kan titta, även om vi inte gör det på banan, förklarar Felix Rosenqvist.

– Sedan är det naturligtvis inte samma sak som banracing. Det är en annan idrott och folk ska inte förvänta sig att vi kan prestera som gamer. För mig är det inte riktig racing, men det är kul att tävla när ingenting annat är i gång.

Rosenqvist bygger simulator åt Ericsson

Flera av världens bästa racerstjärnor har egna simulatorer och möts nu i olika mästerskap. I helgen möts förarna i IndyCar i ett race, flera av F1-förarna i ett annat och dessutom finns det en plattform där stjärnor från de båda serierna tävlar mot varandra.

Fansen har kan följa de olika eventen på så väl sociala medier, som vanlig TV och YouTube.

– Jag köpte en seriös utrustning i vintras när uppehållet var så långt och har kört en del sedan dess, men sedan förutsättningarna för vanlig racing förändrades har det blivit mer, erkänner Felix Rosenqvist.

Han har också hjälpt Marcus Ericsson att bygga en simulator och i IndyCar är det många förare som anammat IndyCar iRacing Challange. Ikväll kliver den femfaldige mästaren Scott Dixon in i startfältet, precis som Robert Wickens. Kanadensaren som blev så svårt skadad under en deltävling i Pocono 2018 att han inte har kunnat tävla i racerbil sedan dess får nu chansen att möta sina tidigare motståndare igen.

Här lever racingen – trots Corona

Formel 1

F1 har startat en alternativ virtuell serie, Esports Virtual Grand Prix, det första loppet avgjordes i Bahrain. På söndag den 5 april klockan 21.00 kan du följa bland annat Charles Leclerc, Alex Albon, George Russell, Lando Norris och Nicholas Latifi Virtual Vietnam GP, även om de kör på banan i Australien. Det sänds på F1:s officiella kanaler på internet, på YouTube, Twitch och Facebook, samt på Viaplay. Tävlingen pågår i 90 minuter, innehåller kval och sedan ett race på 28 varv.

IndyCar

Felix Rosenqvist startade med att vara tvåa i det första loppet av INDYCAR iRacing Challenge, i kväll ( 4.4) avgörs nästa deltävling på Barber Motorsportpark med start kl 20.30. Därefter följer ytterligare fyra deltävlingar, du kan följa det på NBC och YouTube.

NASCAR

I eNASCAR iRacing Pro Invitational Series finns förare från flera olika serier med, nästa deltävling avgörs på Bristol Motor Speedway kl 19.00 den 5 april. Nyheten för helgen är att de blir två kval som sedan bestämmer startuppställningen i huvudracet. Även här har Viaplay de svenska rättigheterna.

MotoGP

Även roadracingen satsar på on-lineracing under #StayAtHoimeGP, Hondas debutant Álex Márquez vann den första deltävlingen som kördes på Mugello Circuit. Totalt nio förare från sju av MotoGPs team deltog.

Rallycross

Söndag den 19 april är det dags för Barcelona RX Esports Invitational. Med i startuppställningen finns Johan Kristoffersson, Kevin Hansen och Oliver Eriksson och de möter fans från hela världen som kvalat in. Sänds på internet.

TCR

Även TCR Europe väljer simulatorracing till den första deltävlingen som skulle ha körts den 2 maj. Där möts förarna i mästerskapet och resultatet kommer på något sätt att räknas in i mästerskapet. Hur är inte bestämt än.

The All Star ESport Battle

Förare från flera olika racingserier möts, säsongens fjärde race ser du på internet, på YouTube den 4 april kl 18.00. I mästerskapet har förare från bland annat F1, Formula E, Nascar, Supercar och IndyCar.

Fotnot: Detta är ett urval av racingstävlingar som fansen kan följa på webben. Ytterligare streamingmöjligheter kan tillkomma.

Publicerad:

LÄS VIDARE