Petter Northug frikänd efter stämningen

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Heiko Junge / TT

Petter Northug har blivit frikänd i rätten.

Ex-flickvännen Aylar Lie hade stämt den norska skidprofilen och hans förlag på 100 000 dollar för kränkning av privatlivet.

Det var i biografin ”En biografi” som Northug berättade om deras förhållande, han hävdade bland annat att det ska ha inletts i Oslo natten efter att han tog VM-guld på femmilen 2011.

De omtvistade avsnitten den tidigare flickvännen Aylar Lie togs bort av förlaget efter den första upplagan av boken på grund av hennes krav.

Aylar Lie begärde ändå skadestånd för kränkningenrätten till integritet.

– Jag känner mig mycket orättvist behandlad och provocerad, sa Aylar Lie i Oslo tingsrätt, där hon presenterade sig som en professionell pokerspelare.

Förläggaren Magnus Rönningen påpekade i sitt vittnesmål att Petter Northugs kärleksliv hade ett stort medieintresse och att förhållandet redan nämnts i en artikel i Det Nye.

Ville inte skriva om förhållandet

Petter Northug sa själv i domstolen att han hade förståelse för att Aylar Lie reagerade på att det gavs utrymme i boken och svarade ”nej” på frågor om han själv ville att det skulle inkluderas i boken.

– Det är förmodligen skvaller för media, sa Petter Northug i rättssalen.

Northug sa också att han inte läst sin egen biografi, skriven av Johan Forsang.

Enligt domen så bröt inte förlaget och Petter Northug mot Lies integritet och har inte rätt till någon ersättning.

Rätten anser att en del av informationen i boken är är skyddad av integritet, men att det inte är olagligt av Petter Northug att ge sin version av något som Aylar Lie redan hade offentliggjort.

Foto: Heiko Junge / TT
Aylar Lie
Publicerad:

LÄS VIDARE