Stockholm

Janne Andersson hyllar landslagets talangtrio

Av: 

TT

Sverige Mattias Svanberg, Dejan Kulusevski och Kristoffer Olsson firar ett mål. Arkivbild.
Sverige Mattias Svanberg, Dejan Kulusevski och Kristoffer Olsson firar ett mål. Arkivbild.

SPORTBLADET

Frankrike kommer med stortalanger som Camavinga, 17, Ikoné, 22, och framför allt Mbappé, 21.

Då kontrar Sverige med Kulusevski, 20, Isak, 20, och Svanberg, 21.

– De kommer in och kör på, säger Janne Andersson.

Inte sedan EM-kvalavslutningen i november har herrlandslaget spelat tävlingslandskamper. Men till veckan är det dags när laget samlas inför mötena med Frankrike (5 september) och Portugal (8 september) i Nations League.

För andra samlingen i rad har Janne Andersson valt att anförtro sig till de unga talangerna Dejan Kulusevski, Alexander Isak och Mattias Svanberg.

– Det är fantastiskt roligt och alla tre var faktiskt med redan i höstas. Det gäller att få in dem i vårt sätt att tänka och skaffa sig erfarenhet av hur vi spelar, det får ta sin lilla tid. De här unga spelarna är väldigt välskolade och medvetna om vad som krävs för att lyckas och de tränar hårt. För mig är det inget konstigt alls i det. De kommer in och kör på, säger han.

Kulusevski hyllas

För framför allt Dejan Kulusevski har resan gått fort till att bli given i landslaget. Efter att fullständigt ha exploderat i Serie A-klubben Parma, på lån från Atalanta, förra hösten blev han uttagen till EM-kvalet mot Rumänien och Färöarna i november.

– Den utvecklingen han hade under hösten var helt fantastisk. Tar man första samlingen förra hösten var han över huvud taget inte aktuell för oss. Han fanns med på vår stora lista, för det gör U21-spelarna. Men sedan gick det två månader och då var det helt givet att han skulle vara med.

TT: På vilket sätt?

– Han gjorde mål, assist och bra matcher. I flera omgångar sprang han väl mest i Serie A, statistiskt.

Janne Andersson fortsätter:

– Varje gång man ska ta ut en trupp jämför man massa olika variabler. Sedan tittar man på vilka spelare som finns och tar ut dem. Sedan går det en månad och då är det dags igen. Under den tiden kan det hinna hända massor, och så var det med Dejan. Det blev ganska självklart när vi kom fram till sista uttagningen att han skulle vara med.

Klar för Juventus

I januari skrev Kulusevski på för storklubben Juventus, men spelade säsongen ut i Parma. I sommar har italienska medier rapporterat att nye tränaren Andrea Pirlo kommer att ge Kulusevski chansen i ett tremannaanfall med Cristiano Ronaldo och Paolo Dybala.

Svenska landslaget har inte haft en spelare på den nivån sedan Zlatan Ibrahimovic.

– Ju bättre klubbar de är i och ju högre nivå de är på, desto bättre är det för landslaget, säger Janne Andersson.

TT: Hur bra kan Kulusevski bli?

– Han är bra redan nu och kan ta ytterligare steg. Det är viktigt i den åldern han är i nu att se till att få speltid och utvecklas. Det finns mer i honom. Det gör det i Mattias Svanberg och Alexander Isak också.

Ny generation

Efter Kulusevksi, Isak och Svanberg är det ett hopp i landslagets ålderstrappa till spelare som Kristoffer Olsson, 25, Victor Nilsson Lindelöf, 26, Robin Quaison, 26, och Ludwig Augustinsson, 26.

– I grunden tror jag erfarenhet är bra. Samtidigt pratar man då om de här ungdomarna som att det är en ny generation som kommer. Men jag var med redan när 80-talisterna kom fram och de var på ett visst sätt, de skulle vara lite mer individualister sade man. Sedan kom 90-talisterna och då sade man precis samma sak. Nu kommer 00-talisterna och då är det samma. Jag känner igen resonemanget.

– Det är bara positivt med den här ungdomliga entusiasmen och framåtandan. Men det finns också en klokhet och de har en fantastisk förståelse för vad det innebär att vara elitidrottsman. Det är ju det som krävs, säger Andersson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Kulusevski bästa unga spelare i Serie A

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Herrlandslaget i fotboll

Real Sociedad

Borussia Dortmund

Alexander Isak

Janne Andersson

Dejan Kulusevski