Fick ögonkontakt – då gömde Abeba sig

Publicerad 2016-04-27

Skarp kritik mot Hammarbyordföranden i nytt reportage

Abeba Aregawi, 25, har blivit synonym med skandaler och kontroverser i den svenska landslagsdräkten.

Men det var nära att löparstjärnan aldrig bytte nation.

– Plötsligt fick Abeba kalla fötter, det var ytterst märkligt alltihop, säger före detta friidrottsagenten Lars Kristiansson i ett långt reportage om Abebas tid i svenska landslaget i magasinet Runners World.

Just nu väntar Abeba Aregawi på dopningsdomen som kan avgöra om hennes karriär är över för all framtid.

I så fall kulmen på en kort, framgångsrik och men också skandaltät tid i världseliten och i det svenska landslaget.

Tidningen Runners World har i ett längre reportage försökt gå till botten med hur vägen till det svenska landslaget såg ut för Abeba Aregawi.

Precis som flera andra medier, däribland Sportbladet, också berättat så var en av huvudpersonerna till en början före detta friidrottsagenten Lars Kristiansson. Han fick i uppdrag att hjälpa till att genomföra nationsbytet för Abeba inför OS 2012.

Under den processen menar han att det ringde tillräckligt många varningsklockor för att hela processen borde ha avbrutits.

Bland annat menade han att det blev allt mer tydligt att Abeba Aregawi inte ville bli svensk medborgare. Vid ett möte under försommaren 2012 höll hela nationsbytet på att gå i stöpet. 

”Fick kalla fötter”

– Jag satt med Abeba och Henok på mitt kontor på Nybrogatan i Stockholm och plötsligt fick Abeba kalla fötter. Det var ytterst märkligt alltihop. Här satt vi och hade lagt allt arbete till handlingarna. Juridiken var klar. Migrationsverket var med oss. Alla var inspelade. Vi hade full support från Svenska friidrottsförbundet och Olympiska kommittén. Jobbet var gjort. Då blev hon plötsligt tveksam.

– Det blev höga röster mellan henne och Henok på deras språk. Hon pratade i telefon med någon i Etiopien och när hon hade pratat klart så hade hon bestämt sig. Och då valde hon att åka hem till Etiopien istället för att vänta några få dagar för att få sitt svenska pass, som skulle vara klart på måndagen efter helgen, säger Lars Kristiansson till Runners World.

Det följdes av ett omskrivet möte på ett hotell i Paris inför Diamond League-galan. Där menar Lars Kristiansson bland annat att hennes nederländska manager Jos Hermens berättade för alla inblandade att Abeba Aregawi redan var gift hemma i Etiopien och att det därmed skulle handla om ett skenäktenskap. Hammarbys ordförande Ingvar Åström var med på mötet – men valde att fortsätta trycka på för övergången ändå.

Flydde från ordföranden

I Paris menar också Lars Kristiansson att han fick ytterligare bevis för att Abebas vilja att springa för Hammarby inte nödvändigtvis var så stark som sedan kommunicerades.

– Även det här var ganska märkligt. Ingvar Åström var ivrig att söka upp Abeba på hennes hotell, men när de fick ögonkontakt så gömde hon sig och sprang ut bakvägen. Efter det försökte han i princip att forcera dörren till hennes rum, men då kom bara andra aktiva fram och sade att Abeba varken ville träffa Åström eller prata med honom.

Lars Kristiansson, men även tidigare generalsekreterare i friidrottsförbundet Anders Albertsson, är kritiska till hur Hammarby agerat på den information man ska ha haft tillhanda.

– Det är Ingvar Åström som har varit den starkast drivande personen, trots att han kände till saker och ting tidigt. Detta har kostat Hammarby friidrott enorma summor pengar och det har naturligtvis även varit kostsamt för klubbens varumärke, säger Kristiansson.

”Bör lära av det förflutna”

Ingvar Åström har valt att inte uttala sig i Runners World, även Sportbladet har sökt honom för en kommentar utan framgång.

I samband med att Hammarbys styrelse fick förnyat förtroende skrev Ingvar Åström så här på klubbens hemsida om turerna kring Aregawi:

”Med facit i hand är det lätt att säga att klubben borde agerat annorlunda i hanteringen av Abeba. Vi var alla inspirerade av att få hjälpa en fantastisk talang med en enorm potential. Och vi hoppades att hon skulle kunna bli en förebild och inspirera många friidrottare i klubben. Det finns utrymme för självrannsakan. För framtiden bör vi lära av det förflutna och förbättra kommunikationen och tydligheten kring vilka krav som ställs på en enskild aktiv".

Hela reportaget om Abeba Aregawi finns i Runners Worlds senaste nummer som når butik den tredje maj.