Neymar sköt guldet till Brasilien

Uppdaterad 2016-08-22 | Publicerad 2016-08-20

Rio de Janeiro. Neymar sköt OS-guldet till Brasilien.

Först med ett vackert frisparksmål – sedan blev han segerskytt i straffläggning.

Den största stjärnan sken starkast i finalen. Neymar var briljant när Brasilien jagade ett efterlängtat OS-guld och en revansch efter 1-7 mot Tyskland i VM 2014.

24-åringen fick första och sista ordet i finalen.

Vackert frisparksmål

Hela Maracana kokade över när Neymar vackert sköt in en frispark drygt halvvägs in i den första halvleken.

Men Tyskland, som fick ta emot kraftiga burop från publiken, störde Brasilien rejält i första halvlek. Man hade bland annat tre ribbträffar.

Efter en kvart i andra halvlek kom utdelningen. Tysklands lagkapten Maximilian Meyer spräckt Brasiliens nolla i OS när han sköt in 1-1.

Brasilien öste på, men Tyskland höll undan under ordinarie tid och förlängning.

Straffar fick avgöra.

Neymar iskall

Där blev finalens huvudperson segerskytt.

Efter fyra straffar vardera i mål från både Tyskland och Brasilien var det dags för Freiburgs målspruta Nils Peterseon. Brassemålvakten Weverton, som inte hade vågat se på när lagkamraterna sköt straffar, gick rätt och räddade skottet.

”Vi svarade med fotboll”

Sedan klev Neymar fram.

Han stannade upp i ansatsen innan han kyligt sköt in den avgörande straffen. Anfallaren grät av lycka efter han skjutit in bollen.

– Jag har svårt att hitta ord...jag vet inte vad jag ska säga, säger Neymar till Globoesporte.

– Vi hade det tufft i början av turneringen, men vi svarade med fotboll.