Flinck: Han är mer än halva laget

Därför är Sverige favoriter mot Norge

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-22

ZAGREB. ”Handboll är en enkel sport. Tolv man springer runt på planen i 60 minuter och sedan vinner alltid det lag som har bäst målvakter.”

Som Gary Lineker sa typ.

Kanske är det bara jag...men känslan är att det har varit mer fokus på målvakterna i detta EM än tidigare, på hur viktig målvaktsmatchen är.

Men hur viktig är den egentligen?

Jag roade mig med att räkna på det inför Sveriges match mot Vitryssland.

I 32 av de 33 matcherna som spelats i EM fram tills dess har det funnits en segrare i målvaktsmatchen (räknat på räddningsprocenten).

I 24 av dem (75 procent) har laget som segrat i målvaktsmatchen också vunnit matchen på resultattavlan.

I två av matcherna har det blivit delad poäng.

Det är bara i sex matcher i hela EM som laget som vunnit målvaktsmatchen förlorat själva matchen. Alla dem har varit mycket jämna tillställningar: fem uddamåls- eller tvåmålsförluster och en med tre måls differens.

Då vinner man 75 procent av gångerna

Målvakten är halva laget, brukar det heta i handboll.

Men hen är alltså mer än så. Min lilla undersökning visar att vinner man målvaktsmatchen så vinner man också matchen tre av fyra gånger. Nu handlar det här om EM, med de bästa av de bästa, men jag skulle tro att resultatet skulle bli ungefär detsamma om man tittar närmare på till exempel den svenska handbollsligan.

Mot Vitryssland fick vi ännu ett exempel på det.

Sverige kändes visserligen bättre i alla delar på planen direkt från början mot ett Vitryssland som inte hade något att spela för. Men när Sverige gick till paus med en 16–11-ledning hade Andreas Palicka tagit 11 av 22 skott i spelet samt de två vitryska straffarna. Vitrysslands Ivan Matskevitj kom visserligen in efter en stund och var strålande men ändå landade han ”bara” på 40 procent själv och Vitryssland på 33 procent efter första halvlek.

I början på andra fortsatte Palicka göra viktiga räddningar när Vitryssland närmade sig obehagligt mycket i målprotokollet. Sedan såg han till att Sverige kunde rycka genom att bland annat göra mål själv över hela planen (19–14).

Resten av matchen blev en avslagen historia, om den inte redan var det.

Men Palicka landade på 50 procent ändå.

16 räddningar som inte bokfördes

Sverige har EM:s – och världens – bästa målvaktspar. Man toppar turneringens nationella målvaktsliga och individuellt är Appelgren trea och Palicka sjua.

Man har visserligen inte vunnit alla målvaktsmatcherna i EM utan, helt i linje med det lilla empiriska materialet ovan, förlorat den när Sverige förlorat mot Island och Frankrike.

Men de förlusterna kan vi knappast lasta målvakterna för. Vid båda tillfällena hade Islands Björgvin Gustavsson respektive Frankrikes Vincent Gerard några helt otroliga starter med tio-elva målvaktsräddningar på nästan lika många minuter där de fick god hjälp av de svenska utespelarna som avslutade uselt i många, helt öppna frilägen.

Mot Kroatien kom man inte upp i mer än 21 procent men då ska vi påpeka att Palicka tydligen hade 16 räddningar som inte bokfördes i den officiella statistiken då kroaterna fick med sig frikast (det är de räddningarna som målvakternas fackförbund, med Claes Hellgren som ordförande, alltid räknar in).

Bad om ursäkt i tv

Nu väntar ett Norge med problem på målvaktssidan i EM, där de har de gamla Lugimålvakterna Torbjörn Bergerud och Espen Christensen i buren.

När Norge gick till VM i fjol var förstemålvakten Bergerud en av de stora hjältarna. Efter matchen senast mot Kroatien, där han bara hade tre räddningar i andra halvlek, bad han om ursäkt för sin insats i norsk tv. I premiären mot Frankrike hade Bergerud och Christensen bara sju räddningar tillsammans. Jag hör från norska kolleger att det tycker att Bergerud bara är bra när Norge spelar bra och har medvind, att han för sällan har förmågan att hålla kvar sitt Norge i matcher när man går tungt ute på plan.

Norge är elva i målvaktsligan på 28 procent. Sverige har 37 procent i toppen.

Norge har visserligen gjort flest mål i hela EM men det är skillnaden på målvaktssidan som gör att jag har Sverige som en liten favorit på onsdag mot norrmännen. Då lär för övrigt Appelgren starta om man ska fortsätta med varannan match-trallen.

Hade inte velat ha med Kroatien

Så länge Frankrike sedan besegrar Kroatien har Sverige faktiskt råd att förlora med Norge med tre mål.

Och lyssnar man på de franska spelarna så finns det bara seger för dem mot Kroatien. Sedan återstår det att se hur Didier Dinart väljer att coacha sina allra bästa spelare.

Men hade jag varit fransman hade jag inte velat ha med kroaterna till semifinalerna med risk att ställas mot dem i en final i Zagreb inför 13 000 fanatiska kroater och kanske med en Domagoj Duvnjak tillbaka på den andra planhalvan. Då hade jag hellre tagit Sverige eller Norge – men det blir väl Danmark. I final alltså.

Men för svensk del är det bäst att besegra Norge förstås. Då har Frankrike råd att förlora med ett mål mot Kroatien och ändå ta med sig Sverige.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se