”Hade inte tänkt på en sådan här situation”

Duplantis oväntade rekord

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

BERLIN. Under en magisk kväll satte Armand Duplantis, 18, svenskt rekord och juniorvärldsrekord inte mindre än tre gånger när han bärgade EM-guldet. 

Men dessutom har nu Armand Duplantis också det amerikanska rekordet i stavhopp. 

– Regelmakarna hade inte tänkt på en sådan situation, säger Greg Duplantis. 

När Armand Duplantis vann EM-guldet i går var det en historisk tävling på många sätt. Förutom att ”Mondo” satte svenskt rekord tre gånger med 5,95, 6,00 och 6,05 och förbättrade juniorvärldsrekordet lika många gånger var det en uppvisning i stabilitet. 

Ingen hoppare har någonsin gjort så många klarade hopp över 5,80 någonsin, sex stycken. Närmast bakom är fyra hopp över 5,80 för namn som Renaud Lavillenie och Sergej Bubka. 

Men ett rekord som slogs igår är mer än häpnadsväckande. 

1 av 3 | Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Armand Duplantis är nämligen från och med i går också amerikansk rekordhållare i stavhopp. Rekordet var fram till i går Brad Walkers 6,04 från 2008, men nu står det alltså som 6,05. Precis som det svenska rekordet. 

– Ja så kommer det att bli. Den nuvarande reglerna i det amerikanska förbundet säger att det är den bästa insatsen av en amerikansk medborgare som gäller. Det kräver inte att han tävlar för det amerikanska landslaget. Och ”Mondo” är amerikansk medborgare sedan födseln. Regelmakarna hade inte tänkt på en sådan här situation, säger Greg Duplantis.

Publicerad:

LÄS VIDARE