Ljungqvist: "Förbundet gjorde alldeles rätt"

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2018-08-17

Friidrottsförbundet har fått kritik för sin hantering av Meraf Bahta-fallet.

Enligt dopningsexperten Arne Ljungqvist har förbundet dock agerat exemplariskt.

– Förbundet gjorde alldeles rätt. Man kan inte avvika från reglerna, säger Ljungqvist.

När det uppdagades för allmänheten inför friidrotts-EM att Meraf Bahta var under utredning för brott mot dopningsreglerna, på grund av tre prickar i vistelserapporteringssystemet, så hamnade friidrottsförbundet och dopningskommissionen i en helt ny sits.

– Det är olyckligt när sådant här kommer ut. Det är inte bra. Att ett sådant här fall hanteras via öppna spekulationer från olika håll med folk som är mer eller mindre insatta. Det här är ett jättebra exempel på varför regeln säger att processen ska ske under sekretess, säger dopningsexperten Arne Ljungqvist.

"Garderat sig bra"

Ljungqvist var en av de personer som rådfrågades när det Svenska friidrottsförbundet skulle besluta huruvida Meraf Bahta skulle få tävla i EM eller inte.

Valet man gjorde var att hon fick tävla. Men efter att ha tagit bronset på 10 000 meter så valde den svenska löparen att avstå 5 000 metersloppet på EM i Berlin förra veckan. Valet att låta henne starta väckte kritik från bland annat finke friidrottsförbundskaptenen Jorma Kemppainen och Thomas Jansson, före detta förbundskapten för svenska simlandslaget.

– Jag sade åt dem (Svenska friidrottsförbundet) att följa regelverket som gäller, det är alltid det rätta. Om det inte finns en regel som avstänger men man avstänger ändå kan man ju skada idrottaren i det fallet idrottaren blir frikänd. Och då kan det bli skadeståndskrav. Förbundet har garderat sig på ett bra sätt när de valt att inte stänga av henne, säger Arne Ljungqvist.

TT: Finns det inte särskilda omständigheter i detta fall, då det blivit offentligt, som man borde anpassat sig till?

– Anpassa sig på vilket sätt då? Reglerna är reglerna. Man kan inte avvika från reglerna. Gör man det löper man olika typer av risker. Det är inget som förhindrar ett förbund att stänga av en person om man så önskar. Men då måste man ha en god motivering till det.

Lång process kan vänta

Tills en fällande dom har avkunnats så är Meraf Bahta fri att tävla.

Om dopningskommissionen väljer att gå vidare med fallet (de kan också fria helt) så är det dopningsnämnden som ska ta beslut om straff. Ännu är det oklart när detta kommer ske. Och väl när det sker är det inte ens säkert att det tar slut där.

– Det kan vara så att internationella förbundet eller Wada inte är nöjda med beslutet som tas på svensk nivå. Om alla parter i Sverige är nöjda med det beslutet kan internationell instans ta över och överklaga, säger Ljungqvist.

Dessförinnan kan dock fortfarande målsägande (Meraf Bahta) eller friidrottsförbundet överklaga till riksidrottsnämnden. Först efter att sådana eventuella förfaranden har skett kan internationella överklaganden ske.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.