Force India startar i Belgien - men förlorar alla poäng

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Sergio Perez.
Foto: TT
Sergio Perez.

SPORTBLADET

Force India ställer upp i Belgien GP.
Men F1-teamet har ett nytt namn - och förlorar både poäng och prispengar.

I samband med Ungerns GP försatte föraren Sergio Perez sitt stall, Sahara Force India i konkurs. Han gjorde det för att säkra arbetsplatserna för de 405 medarbetarna.
Under sommaruppehållet tog en konkursförvaltare över teamet innan det såldes till Lawrence Stroll och ett flertal investerare. Det betyder att fadern till Williams förare Lance Stroll nu är teamägare.
– Detta säkrar teamets framtid i formel 1 och ger vårt team möjligheten att nå ut med sin fulla potential, sa stallets chef Otmar Szafnauer till motorsporttotal.

Force India förlorar alla poäng

Stallet anlände i dag till Belgiens GP utan några sponsornamn på sitt motorhome eller sina bilar, det startar under det nya namnet "Racing Point Force India" - och det får stora konsekvenser för teamet.
Liberty media, som äger F1, och Force Indias nya ägare lyckades inte övertyga samtliga team om att det nya stallet ”Racing Point Force India” skulle behålla de prispengar som Sahara Force India tjänat ihop. Därför måste man börja om på noll.

– Jag är väldigt nöjd över att vi har nått en stark och bra lösning, citeras FIA:s president Jean Todt av Autosport.

– Vi välkomnar Racing Point Force India mitt under säsongen.

Nio lopp kvar att avancera

Samtliga poäng (59) som teamet tagit i konstruktörsmästerskapet 2018 stryks eftersom det handlar om ett nytt team, inför helgens deltävling står stallet på noll poäng och måste under säsongens sista nio lopp plocka poäng för att få några prispengar nästa år. Första målet är att ta sig förbi Williams som ligger sist med sina fyra poäng, därefter väntar Alfa Romeo, Sauber som tagit 18 poäng i år.

Förarna Sergio Perez och Esteban Ocon får däremot behålla sina poäng i förarmästerskapet.

Papporna krigar om teamet - F1-bloggen med det snacket inför Belgien GP

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN