Succé direkt för Lovisa Lindh

Av: Mats Wennerholm, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT Sport

OSLO. Lovisa Lindh blixtöppnar säsongen på 800 meter.

Hennes 1:59.23 är bara tre hundradelar från Abeba Aregawis svenska rekord och hon hade bara de tre tjejerna från prispallen i OS i Rio framför sig.

– Ja, det är helt sjukt, säger Lovisa.

Lovisa Lindh spurtade in på en fjärdeplats i Oslos Diamond League, endast slagen av de tre medaljörerna från OS i Rio förra sommaren.

Sydafrikanskan Caster Semenya, Burundis Francine Niyonsaba och kenyanskan Margaret Nyairera Wambui.

I Rio sprang de in i exakt samma ordning, men det var ytterst nära att Lovisa Lindh pressat sig om Wambui på mållinjen här på Bislett.

– Jag får rysningar alltså. Hon är instängd sista 200 meter bakom Wambui, men pressar henne hela vägen in. Här har vi ett nytt personbästa på Lovisa Lindh, utbrast Jacob Hård i SVT.

– Ja, jag hade hur mycket krafter kvar sista 150 kändes det som, säger hon.

”Kändes helt sjukt”

– Det kändes helt sjukt att spurta mot en medaljör på OS. Jag tänkte bara shit, vad är det som händer?

Lovisa Lindh fick sitt stora genombrott här på samma Bislett i fjol, då hon satte personligt rekord med 2:00.51. Det var bara början för 25-åringen från Göteborg, som fortsatte med att ta ett EM-brons i Amsterdam ta sig till OS-semi i Rio, efter ett nytt personligt rekord på 1:59.41

Nu sänkte hon den tiden med 18 hundradelar i säsongens första 800-meterslopp utomhus. Och hon var lika sprudlande glad den här gången, trots att hon missade det svenska rekordet med ynka tre hundradelar.

Tävlar i Stockholm på söndag

– Men det är ju tur att det är ett lopp på söndag också. I Sverige och på hemmaplan. Jag vet att jag är i bra form och nu har jag ett väldigt bra sjlvförtroende också.

Lovisa tävlar i Bauhausgalan på Stockholms Stadion på söndag och även om hon inte lovar något rekord, så här chansen stor att hon lyckas.

– Ja, jag har alltid satt pers i semi och final på mästerskapen, så två lopp på tre dagar är absolut inget problem, säger hon.

Två personliga rekord

Är du förvånad över tiden?

– Lite både och, men det kändes grymt bra på uppvärmningen och och jag bestämde mig för att bara gå in och satsa allt och inte ha någon respekt för världens bästa löpare.

Lovisa Lindh startade säsongen med ett lopp på för henne udda 1500 meter i norska Florö i lördags. Då stannade klockan på 4:09.03, personligt rekord med över fem sekunder.

Det gör att hon öppnat säsongen med två personliga rekord - och jagar ännu fler på Bauhaus-galan på söndag.

Publicerad: