Flinck: Axnérs amatörer skriver OS-historia

Publicerad 2021-08-04

TOKYO. En historisk OS-semifinal.

Med ett gäng amatörer från SHE.

Löjligt lätt.

Men lika fullt svensk handbollshistoria ändå.

Sverige har egentligen aldrig varit nära en semifinal i de tre OS de varit med i tidigare.

I debuten i Peking 2008 var man bara i början på sin klättring mot världstoppen. Man tog sig visserligen vidare som fyra men kördes över av blivande guldlaget från Norge i kvartsfinalen.

I London 2012 hamnade man i en Dödens grupp på riktigt (klart värre än här i Tokyo), tog inte en poäng och blev sist i gruppen.

I Rio 2016 tog man fem poäng i gruppen men var sedan utan chans mot Norge igen i kvartsfinalen.

Sverige hade fram till årets OS faktiskt bara vunnit fyra matcher och spelat en oavgjord på sjutton matcher.

Efter krossen av Sydkorea har man redan tagit lika många poäng som på tre OS här i Tokyo: fyra segrar och en oavgjord – på sex matcher.

OS största överraskning

Sverige fortsätter vara hela OS-handbollens största, positiva överraskning, inklusive herrsidan. De egyptiska herrarna bröt visserligen en barriär i går när man blev första afrikanska lag i en semifinal i OS-historien. Men ”Faraonerna” (jo, de kallas så) var en tydlig outsider redan före OS. De svenska damerna nämndes absolut inte i några medaljdiskussioner, det var 50/50 om man ens skulle överleva gruppspelet.

Sverige är nu i sin fjärde mästerskapssemifinal genom tiderna, den andra i ett globalt mästerskap efter VM 2017 då man blev fyra till slut (man har ett EM-silver från 2010 och ett EM-brons från 2014 också).

Man är det med ett gäng amatörer.

I den stående svenska förstasjuan hittar vi hela fyra spelare från, den bitvis utskällda, svenska ligan SHE: Jamina Roberts och Mathilda Lundström från Sävehof, Skurus Elin Hansson och Emma Lindqvist i Höör.

Det måste vara unikt för ett svenskt landslag de senaste 25 åren, sedan svenska spelare började bli utlandsproffs på 1990-talet.

Lundström, som pluggat till civilingenjör på KTH, är innesäljare på ett företag i Göteborg.

Civilekonomen Hansson jobbar heltid som intäktscontroller på en advokatfirma.

Lindqvist har pluggat till lärare på heltid fram till den här sommaren (efter OS blir hon proffs i Danmark).

Roberts kan visserligen leva på sin handboll men har gått en kurs i ”home styling” och dragit igång en mindre verksamhet i branschen.

Jag vet inte i vilken utsträckning koreanskorna är heltidsproffs hemma i Sydkorea men i semifinalen väntar ett gäng fullblodsproffs oavsett om det blir Frankrike eller Nederländerna (det är inte klart när detta skrivs).

Blir underdog igen

Matchen mot Sydkorea?

Inte mycket att skriva hem om.

Sverige vann en match här i Tokyo på ännu ett nytt sätt genom att på ett nästan perfekt hantera att man var storfavoriter och hade satt sig i ett drömläge där man hade allt att förlora.

Under 15–20 minuter mot Ungern senast höll sig Sverige inte inom de uppsatta ramarna för första gången i OS, vilket starkt bidrog till förlusten.

Det blev en väckarklocka och man gjorde inte om misstaget mot Sydkorea utan ”körde” matchen direkt.

Nu väntar antingen Frankrike eller Nederländerna (avkast 13.45 i dag svensk tid) i semifinal och då är Sverige tillbaka som underdog igen oavsett vilka man får möta.

Frankrike och Nederländerna har dominerat damhandbollen ihop med Norge och Ryssland de senaste fem-sex åren. Stormaktskvartetten har tagit 13 av de 14 senaste finalplatserna i OS, VM och EM.

Det kommer att passa det här laget perfekt.

Och man kommer dit med två matcher där man kunnat vila slitna spelare i långa perioder. Låt hoppas på att Frankrike-Nederländerna, med ett par-tre timmars kortare vila också, går en stenhård batalj i kvarten. Varför inte till förlängning?

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till