”Det är en viss form av inavel”

Ferry i stor intervju mitt under VM

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖSTERSUND. Hur många VM-medaljer tar Sverige?

Ska svenskt skidskytte behålla Wolfgang Pichler?

Hur är hans relation till Helena Ekholm egentligen?

Sportbladet satt ner med skidskytteprofilen och experten Björn Ferry mitt under VM.

Han är orolig för landslagets framtid efter Pichler.

– Annars utbrister det stora kaoset under lång tid.

Undertecknad bevakar sitt första skidskytte-VM på åtta år.

Visst, de svenska stjärnorna är nya sedan dess.

Men annars är det bekanta ansikten nästan överallt.

Wolfgang Pichler styr och ställer i landslaget fortfarande.

Björn Ferry och Helena Ekholm har blivit experter i SVT.

Carl Johan Bergman är ny expert i Radiosporten.

Magdalena Forsberg är fortfarande expert men har bytt SVT mot Eurosport.

Sofia Domeij har gått från åkare till ordförande i det svenska skidskytteförbundet.

Mattias Nilsson ingår numera i landslagsledningen med titeln logistikansvarig.

SVT:s gamla radarpar Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark då?

– De står ju på torget och drar folk. De jobbar för staden under VM, säger Björn Ferry när vi slår oss ner i pressrummet på VM-stadion.

Smygforskar om fåglar i Lappland

– Det är en viss form av inavel i skidskytte. Det är inget man går på universitetet och utbildar sig till. Och utlyser man en tjänst så kommer det inte 400 sökande som har kompetensen.

Nej, skidskyttevärlden är liten.

Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet

– Ska jag vara kvar inom skidskyttet så är det detta jag vill göra. Det är ett kul jobb, säger Ferry om att vara tv-expert, som han har varit sedan 2015.

Har du någon förebild som expert?

– Jag har mest lyssnat på Anders Blomquist, för han har väl varit med i 30 år. Jag gillar Roberto Vacchi och de här cykelexperterna. Men inte Bengt Grive. Han pratade för lite. Äh, jag är inte så djävulskt idrottsintresserad i grunden.

Ferry lade geväret på hyllan 2014.

Vad gör du annars nu för tiden?

– På sommaren är jag mycket i skogen. Vi har skogsbruk, Heidi (frun) och jag. Sedan gjorde vi ett klimatprogram för SVT i fjol. Och så smygforskar jag.

Vadå smygforskar?

– På fåglar i Lappland och hur de påverkas av klimatet och oss människor. Det ser rätt bra ut. Det blir fler fåglar och fler arter.

Ferry är fågelskådare sedan många år.

Har slutat flyga

Han har varit med i ett flertal frågesport- och tävlingsprogram i tv. Men det har han skurit ner på.

– Jag vill hellre göra annat.

Medan Magdalena Forsberg förbereder sig som bäst mitt under VM för att vara med i Let’s Dance nobbar Ferry dansprogrammet.

– Jag har tackat nej i tre–fyra år. Sedan dansade jag med Magdalena här nere i tio sekunder och någon filmade och lade ut. Då hörde TV4 av sig: ”Hur i helvete kan du dansa med Magda men inte vara med hos oss”, haha.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Så om du inte hade varit expert i SVT hade du i princip varit frånkopplad det offentliga?

– Ja, det var egentligen min tanke. Jag sålde gevären och ville göra något annat. Kroppen har sina begränsningar men hjärnan har inte det. Det här (skidskyttet) har sin tjusning men det måste finnas större saker än skidskytte och till exempel handboll. Inte är detta ”the shit”?

Ferrys engagemang för klimatet är stort. Han har inte flugit på två år.

Är det färdigfluget?

– Jag vet inte. Det här är som ett test. Vi har ett Parisavtal. Hur ser livet ut om vi ska leva som vi måste göra för att uppnå klimatmålen. Jag vill utforska vad det innebär i det vanliga livet, för den enskilde individen.

Hur länge pågår testet?

– Vi har en familjevision, Hedi och jag, till 2025. Då ska vi leva fossilfritt.

Hjälpte Ekholm till SVT-jobbet

Både SVT-experterna i längd (Anders Blomquist) och alpint (Pernilla Wiberg) har i vinter råkat i luven på åkarna eller deras ledare efter att ha kritiserat dem.

Vågar du säga vad du tycker och kritisera dem?

– Redan efter första dagen här körde vi ett inslag där vi diskuterade om det vilade en svensk förbannelse i skidskytte över Östersund eftersom vi inte tagit en medalj här på många år. Det var kanske lite tidigt. Inte ens ni på kvällstidningarna har gjort den vinkeln. Den reagerade säkert åkarna på – ”varför pratar de om det redan nu?”. Men det har inte blivit någon ”beef”.

Du är alltså inte rädd för att kritisera det svenska laget?

– Inte om jag bottnar i det och står för det.

Nej, Björn Ferry har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker och tänker.

Hösten 2014 gav han ut en, milt sagt, frispråkig självbiografi som gav många rubriker och sidor i tidningarna.

I den kallade han bland annat Helena Ekholm för mobbare för att hon tillsammans med Anna Maria Nilsson, Elisabeth Högberg och Jenny Jonsson, ”De fyras gäng”, skulle ha fryst ut Ingela Andersson och Anna Karin Strömstedt.

För ett par år sedan pratade Ferry och Ekholm ut efter att ha stött ihop med varandra på Arlanda. Men i oktober sa Ekholm till Expressen att hon aldrig kommer att förlåta Ferry för det han skrev.

– Det var den värsta perioden i mitt liv, värre än OS-fiaskot. Jag blev fruktansvärt ledsen och tog väldigt illa vid mig, sa Ekholm.

Nu jobbar de plötsligt ihop som experter i SVT.

– Jag har aldrig haft en konflikt med Helena. Det var ett antal sidor i tidningarna under ett par dagar...

Men hon sa att hon aldrig skulle förlåta dig?

– Det var ju tidningen... sådana är alla reportage...

Så det känns som hon har förlåtit dig?

– Ja, vi kramas och säger hej. Vi har alltid samarbetat bra ihop, både när vi tävlade och när vi arbetat tillsammans. Det är en bra dynamik.

Ferry berättar att han ligger bakom att Ekholm nu är på SVT.

– Hon gjorde ju OS i Sotji (för Viasat). När sedan Magdalena slutade på SVT måste vi ha in någon annan till den här säsongen. Jag tipsade SVT om att Helena skulle vara det bästa valet och sedan ringde jag och kollade med henne och förberedde henne på att de kunde ringa. Hon har gjort det jättebra.

Kritisk till förbundet

Wolfgang Pichlers framtid är oklar och från förbundets håll säger man att man håller på att lägga ett pussel nu för hur landslaget ska ledas efter att tyskens kontrakt går ut i vår.

Ferry är kritisk till förbundets arbete.

– Jag trodde att det var klart. Men så har jag ställt några kontrollfrågor och det är tydligen inte det. Jag hade hoppats att de skulle utnyttja den här tiden till att verkligen förbereda för framtiden. Har de inte gjort det är det ett misstag.

Tycker du att Pichler ska sluta som förbundskapten?

– Det är oklart om det finns en tydlig plan från förbundets och åkarnas sida. Finns det en sådan? Bra! Kör på den då. Men har de inte det och det ska in någon ny... jag vet inte. Ska Svarte riddaren i Ivanhoe, som ingen vet vem det är, dyka upp på en häst? Jag har inget namn.

Så finns det inget bra alternativ är det bättre att Pichler fotsätter över nästa OS?

– Ja, de måste ha något som fungerar tills man har något annat på plats så det inte utbrister stora kaoset under lång tid. För vi har en gyllene generation nu och det är de här åren som resultaten ska komma. Jag hoppas att det finns en strategi. Men finns det inte det får han fan fortsätta ett tag till, tills man har löst det.

Tycker du att det skulle ha varit klart redan nu med tanke på hur lång tid de har haft på sig?

– Det tycker jag. Och det är styrelsens viktigaste uppgift. Klarar man inte det så har man inte gjort jobbet.

– Men det är en så liten värld det här. Det är inte som när man ska rekrytera en börs-vd. Sätter man ut en annons om ny landslagstränare i skidskytte får man kanske sju sökande. Tre är lämpliga, två av dem vill inte och då är det bara en kvar som kanske inte är bra heller.

Till sist: hur många medaljer tror du att Sverige tar?

– Två: damstafetten och Hanna Öberg. Jag sa en medalj inför OS och då blev det fyra. Jag hoppas att jag har fel igen, men åt rätt håll. I herrstafett har de gjort jättebra resultat och vunnit tre gånger på typ ett år men man är ju femma på papperet. Det är osannolikt att de skulle vinna igen, säger Ferry.

Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE