”Vi lever och andas friidrott”

Publicerad 2015-08-19

Tro, hopp och kärlek i VM-truppen: ”Härligt att vara lika stora nördar”

peking. Tänk om jag gifter mig med tränaren?

Ja, inom friidrotten är det nästan mer regel än undantag.

Det finns tre par bara i den svenska VM-truppen.

– Men det är härligt att vara lika stora nördar. Vi pratar längdhopp från morgon till kväll och bråkar aldrig, säger VM-hoppet Erica Jarder.

Mats Wennerholm på plats i Peking.

Längdhopperskan Erica Jarder är ihop med sin danske tränare och pojkvän Anders Möller sedan flera år tillbaka.

Och Erika Wiklund blev Erika Kinsey när hon gifte sig med amerikanske tränaren Daniel Kinsey och fick en nystart på höjdhopps­karriären.

– Det är inget konstigt med att det är så många par i friidrotten. Man träffar ju inga andra i den här branschen, säger förbundskapten Karin Torneklint lite ironiskt.

Nej, det är den sport som har i särklass flest parförhållanden.

”Vi är lika nördiga”

Anledningen är enkel. Aktiva och tränare lever mer eller mindre ihop året om. Och få tränar så hårt och ofta.

– Vi är lika nördiga båda två. Det är väl därför det funkar så bra, säger Erica Jarder.

– Vi kan prata längdhopp från morgon till kväll, men tror att man måste vara en speciell typ av person för att det ska fungera. Det blir aldrig för mycket. Vi lever och andas friidrott. Sam­tidigt har vi inte svårt att skilja på rollerna när jag tävlar och tränar. Jag litar på Anders till hundra procent.

Så var det inför den här säsongen, då Erica valde att byta teknik. Från hängstil till springstil. Ett beslut som gjorde att hon nästan missade VM.

– Men vi kände att det var dags att byta redan nu, eftersom det stora målet är OS i Rio nästa år, säger tränaren och sambon Anders Möller.

– Planeringen har ändå varit VM hela tiden. Jag var inte orolig.

Vill hoppa längre

Erica slog igenom 2013 då hon tog ett sensationellt EM-brons inomhus i Göteborg med ett hopp på 6,71. Det är fortfarande det längsta hon hoppat i godkänd vind.

Nu vill hon längre. 

– Ja, jag kände att jag nått mitt max med gamla stilen. Jag visste inte vad jag skulle göra annorlunda för att hoppa längre, säger Erica.

Förenklat betyder det att Erica numera springer vidare i hoppet. Därav namnet. Hängstilen är mer passiv, där man tar med sig farten och ”hänger” kvar i luften efter avstampet.

”Bara fördelar”

En annan Erika, med K, har också fått en nystart med ny pojkvän. Erika Wiklund blev Erika Kinsey och fick ny fart på karriären.

– Ja, för mig har det funkat jättebra. Jag tröttnade ju tidigare när det blev för mycket, men nu har jag fått en helt annan trygghet. Han vet hur jag funkar som person och inte bara som idrottare, säger Erika.

– Det är bara fördelar i mitt fall. Sedan är vi inte lika nördiga som andra. Vi kopplar bort friidrotten hemma, men annars är han som vilken tränare som helst.

Svenska höjdhopperskan Emma Green var länge tillsammans med sin tränare Yannick Tregaro, men för ett och ett halvt år sedan tog det slut. Här berättar hon om pausen från friidrotten – och nya sambolivet.

Kända friidrottspar

Friidrottsparen i svenska VM-truppen:

Erica Jarder/Anders Möller

Erika Kinsey/Daniel Kinsey

Charlotta Fougberg/Johan Wettergren

Marion Jones och Obadele Thompson

Hon hade en stor karriär, men blir för evigt ihågkommen för att ha dopat sig. Under tiden som aktiv hittade Marion Jones först kärleken i kulstötaren CJ Hunter, därefter i sprintern Tim Montgomery och till sist i Obadele Thompson, också han

sprinter. De gifte sig 2007 och har två barn till­sammans.

Jackie Joyner och Bobby Kersee

Jackie Jones håller fortfarande världsrekordet i sjukamp, som hon satte i OS i Seoul 1988. Två år tidigare gifte hon sig med sin coach, Bob Kersee, som i dag tränar den amerikanska sprintern Allyson Felix. Jackie och Bobby fortfarande lyckligt gifta.

Ashton Eaton och Brianne Theisen

De träffades på college, hittade kärleken – och har varit tillsammans sedan dess. Båda tävlade i OS  i London 2012. Där vann Ashton OS-guld i tiokamp, medan Brianne kom elva i sjukampen. Nu tränar de tillsammans dag ut och dag in med OS i Rio som nästa mål.