"Jag blir gråtfärdig av glädje över kärleken"

Av: Jonathan Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ola Wenström om den hårda pressen, sömnbristen – och tittarnas alla hyllningar

Foto: LASSE ALLARD, BILDBYRÅN

Kritikerna tror att han är dopad.

Och ni tittare belönar honom med fem starka plus.

OS i Sotji var mästerskapet där Ola Wenström återupptäckte sitt idrottsintresse – och visade att det visst går att sända vinteridrott i slips och kostym.

– Jag blir gråtfärdig av glädje över all kärlek, säger han.

Viasat skickade ner ett team till Sotji med tuffast möjliga uppdrag.

För första gången någonsin sändes OS i betal-tv och Ola Wenström var det stora ansiktet utåt.

– Det är klart att det var en enorm press. Med hela MTG:s satsning i ryggen var det jag som som i slutändan satt där i rutan. Det var en helt omtumlande redaktionell upplevelse, men det kändes som om det landade hos folk på precis det sätt vi velat, säger det hyllade studioankaret.

I Sportbladets omröstning ger 75 procent av er tittare Ola Wenström betyget fem plus för OS-sändningarna – och Aftonbladets TV-krönikör Klas Lindberg ifrågasätter om han inte dopat sig för att toppa formen.

Själv blir Wenström djupt berörd av smickret.

– Det finns många människor, som sjuksköterskor och byggarbetare, som gör en enorm insats och förtjänar applåder, men som aldrig får visa upp sig. Bara att få visa upp det man gör är få förunnat.

Varför går du hem så bra i stugorna?

– Jag får en chans att vara mig själv. Jag tror jag upplevs engagerad, intresserad och nyfiken.

Är konstant trött

Men framgången har också en baksida.

Det är en sliten Ola Wenström som i går kom hem från den ryska kusten.

– Jag är konstant trött. Redan inför OS var det intensivt och sedan har vi sänt tv i 23 dagar i sträck. I tre och en halv vecka har jag sovit mellan fyra och sex timmar per natt. Men man får väldigt mycket energi när man trivs så bra som jag gjort. Och av att det gick så bra för Sverige sportsligt under OS.

Det som Wenström och hans kollegor fått kritik för i efterhand är bevakningen av Nicklas Bäckströms dopningsskandal. I jämförelse med andra medier var Viasat förhållandevis sena med att rapportera om vad som hänt och på sociala medier lät inte reaktionerna vänta på sig.

Ola Wenström vill bara kommentera den del av sändningen han själv var delaktig i.

– Jag var i hockeyarenan och sprang i några kilometer till studion för att hinna förbereda "Studio Sotji". I programmet pratade vi om det i en halvtimme och då tycker jag att vi gav en heltäckande bevakning. Vi hade intervjuer med Arne Ljungqvist och läkaren Björn Waldebäck. Vi sände från Nicklas Bäckströms presskonferens och vi hade med SOK:s Peter Reinebo och Mattias Norström, som är väldigt initierad, i studion, säger han.

Åter på hemmaplan

OS är över för den här gången – men det innebär inte att Ola Wenström försvinner ur rutan.

Redan i kväll är det dags igen, då fotbollens Champions League står på programmet .

För landets just nu hetaste tv-personlighet börjar livet så sakteliga återgå till det normala.

– Jag kommer aldrig att glömma OS och under spelen väcktes mitt allmänna idrottsintresse till liv igen igen. Fotbollen är hemmaplan – även om det är rätt häftigt att spela borta ibland.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN