Ståhl vann – men superkastet ströks

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

För andra dagen i rad kastade Daniel Ståhl över 70 meter och tränare Vésteinn Hafsteinsson var rörd till tårar.

Men så efter tävlingen ströks segerkastet plötsligt.

– Jag fattar ingenting, det är så tråkigt, säger Hafsteinsson till Sportbladet.

Daniel Ståhl har gång på gång bedyrat sin kärlek till finska Åbo där mamma Taina är uppväxt. Förutom Bauhausgalan på Stadion brukar just galan i Åbo vara högst på prioritetslistan för diskusstjärnan när formen till galor ska toppas.

I fjol kunde han vinna en ö i den finländska skärgården om han kastade längre än 70,98.

Det slutade i årets största fiasko efter tre övertramp.

Och när han i kväll återvände såg det återigen ut att knyta sig. Röd flagg i både omgång ett och två.

Sen lossnade det.

I tredje omgången landade diskusen på 69,23 och en till synes lättad Ståhl rusade ur diskusburen som han vunnit VM-guld.

Daniel Ståhl.
Foto: Viaplay
Daniel Ståhl.

Firade med luftgitarr

Han följde upp med ett ännu bättre kast i omgång fem där diskusen flög 70,20. Hans andra raka 70 plus-tävling den här veckan och sjunde tävling totalt över drömgränsen firades med luftgitarr till Metallica som spelades över stadion.

Hemma i Sverige satt tränaren Vésteinn Hafsteinsson och förbluffades. När Sportbladet nådde honom efter tävling kom till och med tårarna.

– Att kasta över 70 meter två dagar i rad, jag tror ingen någonsin har gjort det. Jag måste säga att det är det bästa jag har varit med om, jag har inte ord, helt otroligt bra gjort, säger han med tårarna i halsen.

”Vafan är det?!”

Men precis när han konstaterar att kastet förmodligen var värt ett par meter till i lätt motvind kontra dagens medvind kommer beskedet att segerresultatet stryks och att Ståhl i stället stannar på 69,23.

– Vafan är det!?, säger Hafsteinsson förvånat.

– Jag fattar ingenting med de här domsluten i efterhand, hur kan man sätta resultatet på tavlan och sedan ta bort det? Det är väldigt synd.

69,23 är fortfarande ett världsresultat.

Fick beskedet i tv

– Jag var övertillfreds med 70,20 men 69,23 är också väldigt bra. Efter i dag är jag helt säker på att han kan kasta 74 meter, säger islänningen.

Daniel Ståhl fick själv beskedet i direktsända intervjun med finska Yle och utvecklade senare för Sportbladet.

Ett par timmar efter tävlingen hade både Ståhl och hans tränare fått förloppet klart för sig. Kastet hade granskat med ett modernt videosystem som normalt finns på mästerskap och, korrekt, dömts bort för övertramp. Det var det dock ingen som berättade för Daniel Ståhl.

Rätt beslut

– Rätt ska vara rätt, så vi gnäller inte så. Men det var klantigt skött, säger Vésteinn Hafsteinsson som tycker det är dags friidrotten moderniseras.

– Som i fotboll, jag är för VAR. Rätt ska vara rätt och vissa bedömningar i friidrott är nästan omöjliga för det mänskliga ögat att bedöma så friidrotten behöver hjälp av modern teknik, bli mer professionell, säger han.

Strykningen av jättekastet kommer bara dagen efter det omvända förhållandet gällde när Daniel Ståhl protesterade till sig ett kast på 71,37.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN