”Vill ge partners och de med årskort chansen att se oss”

Två matcher MED publik i handbollsligan – en utan åskådare

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre matcher i herrarnas handbollsliga – två med maximala 500 personer på plats, en utan några åskådare alls.

– Försiktighetsprincipen får råda, säger Alingsås HK:s ordförande Richard Fredriksson.

– Vi utgår från att myndigheterna vet bäst, säger HK Malmös ordförande Jörgen Rasmusson.

Under onsdagen beslutade regeringen efter önskemål från Folkhälsomyndigheten att förbjuda evenemang som lockar fler än 500 personer på grund av coronaviruset.

Det har fått flera idrottsarrangörer att tveka: släppa in drygt 400 åskådare eller spela utan åskådare?

I herrarnas handbollsliga har hemmalagen i torsdagens omgång kommit fram till olika beslut.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

”Försiktighetsprincipen”

– Med de omständigheter och tveksamheter som råder kring coronasmittan så har vi kommit fram till att det är bättre att spela utan publik, säger Richard Fredriksson hos Alingsås HK som möter IFK Ystad på hemmaplan.

– Vi låter försiktighetsprincipen gå före. Vi hade möte både sent i går och i morse innan vi kom fram till det här. Det är inte enkelt. 30 personer som sitter på en restaurang och ser matchen på tv kan ju utsätta sig för större risker, säger Fredriksson.

Konkurrenterna HK Malmö som möter Jönköpingslaget Hallby och Ystads IF som tar emot IFK Skövde släpper däremot in publik.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut. Endast en ingång kommer vara öppen in till Baltiska hallen och alla som ska in kommer räknas, säger HK Malmös Jörgen Rasmusson. Hela styrelsen är på plats för att kontrollera så att det blir rätt.

HK Malmö–Hallby spelas i Baltiska hallen med plats för 4 000 åskådare.

– Baltiska hallen har så stor volym att man som åskådare kan hålla säkerhetsavstånd till varandra. Vi pratar om några få hundra åskådare där vi inte ens vet om det kommer så många, säger Rasmusson.

Respekt för annat beslut

– Vi vill ge våra årskortsinnehavare och nätverkspartners möjligheten att själva avgöra om de vill komma och tittat. Man har ett personligt ansvar i hur man agerar och vi följer myndigheternas beslut.

Kan det inte uppfattas provocerande att ta in publik?

– Det får andra bedöma. Vi har haft en tät kontakt med Ystads IF (som också släpper in maximala 500 personer) om att vi bör uppträda lika. Jag kan väl tycka att handbollsligan borde ha beslutat om en rekommendation som alla klubbar kunde följa, säger Rasmusson.

Gör HK Malmö och Ystads IF fel som släpper in publik till skillnad från er i Alingsås?

– Jag har full respekt för deras beslut. Vi tog beslut utifrån vårt perspektiv, säger Richard Fredriksson. Reaktionerna har varit positiva från omgivningen. Det har varit stor förståelse.

Högstaligornas slutspel flyttas och kvarstående grundseriematcher kommer med start i morgon spelas utan publik.

Publicerad:

LÄS VIDARE