GÖTEBORG. Danmark är illa ute i EM.

Krysset mot Ungern i kväll innebär att man behöver hjälp av Island för att krångla sig vidare till mellanrundan.

Men Ungern har allt i egna händer.

Danmark var de stora guldfavoriterna i årets EM, med Frankrike strax bakom.

I går slogs Frankrike ut och efter att Danmark bara fått oavgjort mot Ungern i Malmö i kväll är danskarna nu mycket illa ute.

Ungern tog kommandot direkt i matchen och ryckte till sig en tremålsledning efter 18 minuter när den ungerske målvakten Roland Mikler började storspela och danske superstjärnan Mikkel Hansen inte stod att känna igen.

Balogh bäst

Danske målvakten Niklas Landin tog sitt lag tillbaka i matchen och fick de rödklädda läktarna att gunga men det var Ungern som smällde in 13–11 vid paussignalen.

De ungerska storskyttarna, med högernian Zsolt Balogh i spetsen, fortsatte hitta rätt i andra halvlek även om Landin stod för flera räddningar och räddade i slutändan en poäng till sitt lag (45 i räddningsprocent). I andra halvlek hittade ungrarna också ofta in till linjespelaren Bence Bahindi som fick med sig ett gäng straffar.

Hansen bara ett spelmål

Först i den 40:e minuten satte Hansen, som annars mest tvekade eller missade sina skott, sitt första och enda spelmål, annars stannade var det bara två straffmål från Hansens skotthand.

Danmark tog ledningen för första gången i matchen med 3,5 minuter kvar och då trodde många att danskarna skulle rida ut stormen men Ungern kom tillbaka. Hansen fick det sista danska avslutet men missade. Ungrarna fick därefter bollen med åtta sekunder kvar men tog sig aldrig fram till ett vettigt avslut utan matchen slutade 24–24.

– Jag är oerhört besviken på Mikkel Hansen, säger experten Johanna Ahlm i TV10.

Danmark behöver hjälp

I den sista omgången på onsdag möts Island-Ungern och Danmark-Ryssland.

Danskarna måste förstås besegra Ryssland för att ha en chans att nå mellanrundan. Men man måste också ha hjälp av Island, som redan är klart för mellanrundan. Spelar Island och Ungern oavgjort är Danmark borta.

– Jag är chockad. Det här blir väldigt svårt för Danmark, säger Ahlm.